Начало / Новини / Новини и събития / Отборът на Софийския университет се завърна с две награди от престижното международно състезание по право на Европейския съюз - CEEMC

   
Отборът на Софийския университет се завърна с две награди от престижното международно състезание по право на Европейския съюз - CEEMC

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет спечели две награди в престижното международно състезание по право на Европейския съюз CEEMC (Central and Eastern European Moot Court Competition), провело се в периода 20 – 23 април 2018 г. във Вроцлав, Полша. Софийският университет достигна до полуфинала на състезанието и беше отличен с две награди - „Най-добри писмени защити“ и „Най-добър оратор на състезанието“.

Състезанието се провежда от 1996 г. а университети от Беларус, България, Хърватска, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Унгария, Малта, Молдова, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Словения и Украйна традиционно изпращат свои отбори. Състезанието се организира с подкрепата на Съда на Европейския съюз и с Юридическия факултет на Университета в Кеймбридж, международната адвокатска кантора Clifford Chance, както и от The Honourable Society of the Inner Temple (професионална образователна институция, която предоставя задължително образование за юристите, които желаят да практикуват като адвокати в Англия и Уелс).

Състезанието представлява симулация на преюдициално производство пред Съда на Европейския съюз, като се развива в писмена и устна фаза. Участието в подобно международно състезание подпомага придобиването на знания по материално право на ЕС, развиването на умения да се пишат структурирани и добре аргументирани текстове, както и убедителното представяне на аргументи и развитие на знанията по юридически английски език.

11

Отборът на Софийския университет в състав Божидар Пуков, Мария-Магдалена Маркова, Мартин Якимов и Владимир Стефанов имаше възможност да пледира пред съдии и генерални адвокати от Съда на Европейския съюз. Съдийският състав включваше съдиите от Общия съд Ян Пасер, Кристина Ковалик-Банчик, Александър Корнезов, генералните адвокати към Съда на Европейския съюз Елионор Шарпстън и Михал Бобек, както и редица практикуващи юристи от международни адвокатски кантори и членове на The Honourable Society of the Inner Temple.

Подготовката за писмената и устната част на състезанието протече под ръководството на двамата треньори на отбора - Цветелина Байрактарова и Мартин Бъбаров, докторанти в Юридическия факултет на Софийския университет. Цветелина Байрактарова, сега докторант по търговско право, печели наградата за „Най-добър оратор“ през 2016 г., а през 2017 и 2018 г. е треньор на отборите на Университета. Тази година участие в подготовката на отбора взе и Мартин Бъбаров, докторант по право на Европейския съюз. Подготовката за участието в международното състезание спомага за развитието на аналитично мислене, провеждането на задълбочено и цялостно проучване по строго специализирани теми, изготвяне на последователен и логичен писмен текст, а също и развитие на качества за екипна работа.

12

Състезанието се организира с финансовата и административна подкрепа на Софийския университет, в частност – на декана на Юридическия факултет проф. д-р Сашо Пенов, чиято безрезервна подкрепа позволи на отбора спокойна работа.

До устната част на състезанието достигнаха отбори от над 10 университета от държави от Централна и Източна Европа. Отборът на Софийския университет премина успешно през всички фази на състезанието и достигна до полуфинала с едни от най-високите резултати за ораторско майсторство, екипна работа, структурирано, логично и последователно представяне на юридическите аргументи.

15

Отборът спечели наградата за „Най-добри писмени защити“, с която се отличава най-добре структурираният и аналитичен текст в подкрепа на позицията на всяка една от страните в производството по преюдициално запитване пред Съда на Европейския съюз.

С индивидуалната награда „Най-добър оратор на състезанието“ беше отличена състезателката Мария-Магдалена Маркова, 3 курс. Това отличие предоставя възможност на Мария-Магдалена Маркова да стажува в кабинета на генералния адвокат Елионор Шарпстън в Люксембург, под чието ръководство се провежда цялото състезание.

През 2017 г. отборът на Софийския университет спечели най-голямото студентско състезание по право на Европейския съюз в Централна и Източна Европа, което се проведе в Алма матер.