Начало / Новини / Новини и събития / Осма международна научна конференция на тема „Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта“ започна в Софийския университет

   
Осма международна научна конференция на тема „Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта“ започна в Софийския университет

В Конферентната зала на Софийския университет започна осмата по ред научна конференция, посветена на съвременните тенденции на физическото възпитание и спорта. Събитието се организира от Департамента по спорт и се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

На откриването на международния форум присъстваха заместник-ректорът на Университета проф. д-р Ренета Божанкова, директорът на Департамента по спорт към Софийския университет проф. д-р Анжелина Янева, Павел Иванов от Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ към Столична община, доц. Прокопов, директор на Департамента по спорт до 2009 г., проф. Крум Рачев, доайен на теорията и методиката на физическото възпитание и спорта от Нaционалната спортна академия, проф. Наумовски от Университета в Скопие и председател на Федерацията на спортните педагози в Македония, представители на различни университети и институции и преподаватели.

2

Проф. Ренета Божанкова поздрави участниците във форума от името на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и от свое име и изрази радостта си, че тази конференция се е утвърдила и продължава своята работа във времето. Тя заяви, че за пореден път ще бъдат доказани капацитета, подготовката и амбицията на колегите от Департамента по спорт, от другите висши училища, на всички онези, които са свързани с каузата, с научната тема, но и с жизнената мисия да помагат да се развива спортът, да се развива младото поколение, което всички отглеждаме с грижа.

Заместник-ректорът благодари на организаторите на конференцията, пожела успешна работа на участниците в нея и изрази надеждата си да се срещнат и на десетата, юбилейна конференция.

4

Павел Иванов от Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ към Столична община изрази задоволството си да бъде сред участниците на конференцията. Той заяви, че между Столична община и Софийския университет има дългогодишно сътрудничество в много области, като най-сериозно е то именно с Департамента по спорт. „Много разчитам на тази конференция да даде своя принос в развитието на науката и интегрирането на спорта в нашето общество“, каза още Павел Иванов и пожела успех на конференцията.

По време на откриването на конференцията бяха поднесени поздравителни адреси и приветствия от български и чужди университети и други институции.

Проф. д-р Анжелина Янева изрази задоволството си да приветства участниците в конференцията, организирана от Департамента по спорт: „Нашата конференция набира все повече сила като участници, така и като научна стойност с докладите, които се изнасят“.

3

Проф. Янева благодари на всички, които са работили и помагали да се осъществи конференцията – от самото й стартиране преди осем години до днес. Тя представи накратко историята на международната конференция, като подчерта, че по време на срещата се организира и Кръгла маса на тема, актуална за спорта и образователния процес.

В презентацията си директорът на Департамента по спорт заяви още, че обсъжданията и решенията на всеки форум се представят в Меморандум, чрез който се информира академичната общественост, изпълнителната и законодателната власт за проблемите в университетския и училищния спорт.

Проф. Янева припомни, че първата Международна научна конференция се провежда през 2009 г. и е на тема „Оптимизация и иновации в учебно-тренировъчния процес. През 2012 г. Департаментът по спорт взима решение за промяна на темата на конференцията: „Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта“, а през 2014 г. поради големия интерес към конференцията, Департаментът взима решение за добавяне на ново тематично направление за следващата 2015 г. – „Връзка на физическото възпитание и спорта с други дейности и научни области”. В презентацията си проф. Янева представи статистика, която показва, че през годините броят на участниците в събитието и изнесените доклади е нараснал.

1-1

Осмата международна научна конференция продължи работа в четири направления: Физическото възпитание, спортът и рекреацията в образователната система; Рекреацията, анимацията и спортът в свободното време – превенция за здраве; Теория и методика на физическото възпитание и спорта; Връзка на физическото възпитание и спорта с други дейности и научни области.

В програмата на форума е включено и провеждането на Кръгла маса на тема „Науката за подобряване и развитие на университетското спортно и физическо образование”.