Начало / Новини / Новини и събития / Онлайн международна конференция за актуалните иновации в дигиталната епиграфика

   
Онлайн международна конференция за актуалните иновации в дигиталната епиграфика

Събитието бе организирано съвместно от Софийския университет и Кьолнския университет и привлече голям интерес. В продължение на 4 дни млади изследователи, докторанти и студенти от 6 държави се обучаваха и работиха по конкретни казуси за електронно кодиране на антични надписи и други първични документални текстове в TEI XML за целите на онлайн публикуване и обмен на данни.

На онлайн работилницата по дигитална епиграфика и EpiDoc, организирана съвместно от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Кьолнския университет беше представена и платформата EFES за визуализация и публикуване на EpiDoc електронни издания.

1-d

В последния ден от събитието се проведе онлайн конференция за споделяне на актуалните тенденции в дигиталната епиграфика и сигилография. В нея взеха участие учени от различни страни. За първи път беше представена дигиталната колекция „Теламон“ на антични паметници на гръцки език от територията на България. Демо версия на сайта с пълните функционалности е достъпна тук: http://telamon.epistone.net. Колекцията е пример за успешно сътрудничество в рамките на интердисциплинарната изследователска инфраструктура за езиково и културно наследство КЛаДА-БГ (https://clada-bg.eu).

2-d

Сред другите нови и текущи инициативи, представени на конференцията, бяха базата данни за византийски оловни печати SigiDoc 1.0 (http://sigidoc.huma-num.fr), съвместният проект на Австрийската академия на науките и Националния изследователски университет "Висша школа по икономика", за база данни на поклоннически графити от Средновековието “Epigraphies of Pious Travel”. В рамките на научната проява беше представена и новата инициатива на Кипърския университет за описание на византийски стенописни легенди от църквите и манастирите на острова.

Четиридневното обучение и конференцията бяха организирани от Мартина Филоза (Кьолнски университет) и Димитър Илиев (Софийски университет „Св. Климент Охридски“) в рамките на сътрудничеството между двете институции в DAAD.