Начало / Новини / Новини и събития / Официално откриване на дарения от посолството на Иран на специалност „Иранистика“ фонетичен кабинет

   
Официално откриване на дарения от посолството на Иран на специалност „Иранистика“ фонетичен кабинет

В сградата на Центъра за източни езици и култури на Софийския университет „Св. Климент Охридски” бе открит новият фонетичен кабинет, дарен на специалност „Иранистика” при катедра „Класически Изток” от посолството на ИР Иран в София.
Дарението е по повод 25-годишнината от основаването на специалност „Иранистика” в Софийския университет и в резултат на традиционно добрите отношения на специалността с иранските научни и културни институции.

На церемонията от иранска страна присъстваха министърът на младежта и спорта на ИР Иран Масуд Солтанифар, новият посланик на страната у нас Сейед Мохаммад Джавад Расули и предишният посланик д-р Абдоллах Нороузи, директорът на Културното представителство към посолството г-н Хамидреза Азади. От българска страна тържеството ще уважиха заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” доц. д-р Георги Вълчев, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова, ръководителят на катедра „Класически Изток” проф. д-р Милена Братоева, ръководителят на специалност „Иранистика” проф. д-р Иво Панов, преподаватели в специалността, студенти, както и възпитаници на специалност „Иранистика“, реализирали успешна кариера.

2

Събитието бе открито от проф. Иво Панов, който отбеляза, че е изключително щастлив от факта, че за тържеството е пристигнал един от най-големите приятели на специалност „Иранистика“ – предишният посланик на Иран у нас д-р Абдоллах Нороузи, благодарение на когото това дарение е станало факт и с когото ги свързват дълги години плодотворно сътрудничество.

1

Проф. Панов отбеляза, че през тази година се навършват 25 години от основаването на специалност „Иранистика“ в Софийския университет. До този момент над 150 студенти са получили бакалавърска, магистърска или докторантска степен в специалността, а научната продукция възлиза на близо 500 научни публикации, 100 авторски или преводни заглавия, посветени на иранската литература и култура. Проведени са значими международни конференции, а през февруари 2019 г. предстои да се проведе международният научен форум „Иран и света в огледалото на историята“, посветен на 25-годишнината на специалността, на 130-годишнината на Софийския университет и 120-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Иран.

3

Заместник-ректорът доц. Георги Вълчев приветства гостите и отбеляза, че за него е чест да присъства на тържеството, защото то съвпада с две големи годишнини на Алма матер. „Всички ние знаем, че ключът към една култура е нейният език. В днешния, все по-поляризиращ се свят, е изключително важно да знаем езиците на нашите партньори, да се разбираме по-добре и да вървим напред заедно“, отбеляза доц. Вълчев. Той изрази надеждата си отношенията да се развиват все така възходящо и посочи, че перспективите за това са изключително добри. Доц. Вълчев благодари за щедрото дарение на ИР Иран и отбеляза, че то ще допринесе студентите в специалност „Иранистика“ да са все по-добре подготвени.

4

Посланикът на Иран у нас Сейед Мохаммад Джавад Расули изрази радостта си да присъства на събитието. Той отправи своята благодарност към министър г-н Масуд Солтанифар и д-р Абдоллах Нороузи за това, че присъстват на тържеството.

6

Министърът на младежта и спорта на ИР Иран Масуд Солтанифар посочи, че персийската култура е съвкупност от различни фактори, които в историята са вплетени един в друг. По думите му, тази обширна и богата култура е минала през различни върхове и падения в историята, през различни географски граници и е създала културен продукт, който принадлежи на целия свят.

7

Различните традиции, нрави, поведения, останали от древността на иранската история, продължават досега и са станали неразделна част от културното национално наследство и идентичността на Иран. Културното наследство на страната се дължи най-вече на богатството на персийския език, отбеляза г-н Масуд Солтанифар и допълни, че в това наследство можем да видим най-висшите форми на философски мисли и красотата на думите. Това е историята на народите, върховната точка на силите на човека в изразяване на своите чувства и мисли чрез поезията.

5

„Персийският език, като човешкото съкровище, принадлежи на всички, особено за онези народи, сред които персийският език е успял да се развива“, изтъкна г-н Масуд Солтанифар и подчерта, че една от най-важните цели на езика е да създава връзка между хората, които го говорят, да създава културната и цивилизационна личност на иранския етнос, оставяйки го за бъдещето и също така е пълноценен инструмент за разговора на човека със себе си или със своя създател.

В края на изказването си г-н Масуд Солтанифар изрази вълнението си от възможността да присъства в тази среда – на културата и науката, и отбеляза, че се надява сладостта, която има захарта на персийския език, да създаде сладост в работата на този център.

8

От името на деканското ръководство деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова, поздрави специалност „Иранистика“ за нейната 25-годишнина. „Гордеем се, че имаме такава специалност в нашия факултет, една от специалностите, даваща възможност за създаване на истински професионалисти в областта на иранистиката, в областта на изучаването на персийския език, култура и литература“.

Проф. Данова благодари на ръководителя на специалността проф. Панов и на ръководителя на катедрата „Класически изток“ проф. Милена Братоева за работата им и за постигнатите успехи.

Деканът изрази гордостта си, че в Софийския университет, Факултетът по класически и нови филологии е този център, който създава мост между България и Иран, а преподавателите и студентите от специалността са заслужили уважението в нашия регион и в по-широк мащаб.

Проф. Данова пожела на специалност „Иранистика“ да запази високото качество на преподаване, успех в научните постижения, да има много студенти през следващите години, да продължава да поддържа интереса на българската общественост към иранистиката и да продължава да се развива.

В приветствието си проф. Данова изрази огромната благодарност на факултета за подкрепата, която специалност „Иранистика“ получава от посолството на Ислямска република Иран. Тя добави, че дареният фонетичен кабинет ще бъде в изключителна помощ на студентите.

9

Проф. Милена Братоева, ръководител на катедра „Класически Изток”, благодари за поредното щедро дарение и заяви, че обзавеждането на фонетичен кабинет е огромен подарък за всички филологически специалности и този нов модерен кабинет ще допринесе съществено за още по-ефективното и интензивно обучение на студентите.

Всички ние като филолози знаем, че езикът е култура и културата е език“ – подчерта в приветствието си проф. Братоева и поздрави колегите си за юбилейната година на специалността. Тя изрази убеждението си, че вратите, просторите пред специалността са широко отворени, а младите хора, присъстващи на събитието, са гарантираното бъдеще на специалност „Иранистика“ в Софийския университет.

10

В края на тържеството гостите бяха поздравени от студенти от специалност „Иранистика“, които представиха стихове на персийски език.

12
11