Начало / Новини / Новини и събития / Научен форум „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“

   
Научен форум „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“

Започна научния форум „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“. Събитието има за цел да събере на едно място специалисти от сферата на хуманитаристиката, на графичния дизайн, типографията, издателската дейност, историята, литературата и изящните изкуства, които ще дебатират по теми, свързани със съвременните книги и шрифтове, а също така върху развитието на писмото, типографията и книжните издания.

В първия по рода си интердисциплинарен научен форум участват представители от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната художествена академия (НХА), Издателство „Контекст“, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, Югозападния университет „Неофит Рилски“, УниБИТ и Съюза на българските художници.

Форумът стартира на 7 април 2022 г. в Галерия „Шипка 6“ с откриването на изложбата „Книга и шрифт. Традиция и съвременност“, представяща съвременните тенденции в развитието на българската книга и шрифт. Той ще продължи до 9 април 2022 г. в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет. Участниците ще обсъждат темите за създаването на писмеността в България; изграждането на глаголическия и кирилски шрифт и неговото функциониране в рамките на средновековната и на възрожденската българска култура; единството между изкуството на шрифта и изкуството на книгата; възрожденската книга. Инициали, подписи и илюстрация; различните аспекти на изкуството на книгата в хуманитаристиката днес. Специално внимание ще бъде отделено на съвременния дигитален шрифт и на неговия принос към развитието на книгоиздаването.

1

Научната конференция бе открита от проф. Андрей Бояджиев от Факултета по славянски филологии на Софийския университет. Той накратко разказа как в разговор с неговия колега Стефан Пеев е възникнала идеята да съберат на едно място няколко гилдии едновременно и да се организира научно събитие. Проф. Бояджиев изтъкна, че причината е това, че отделните специалисти не си говорят, не се познават. „Ние не познаваме специалистите от Националната художествена академия, които се занимават с графичен дизайн, шрифт, история на изкуството, те пък не познават колегите историци на книгата, историци на писмото или историци на шрифта. И поискахме да съберем различните гилдии, които изглеждат различно, но всъщност това не е така“.

2

Проф. Бояджиев изтъкна, че идеята със събирането на различните специалисти е да се предложат различни подходи към една тема, която да се обедини под заглавието „Шрифт и книга“, като се обедини традицията – това, което се знае за историята на книгата, историята на писмото, на шрифта – със съвременността, това, с какво е характерно модерното изкуство на шрифта и на графиката по отношение на книгата. Така са се оформили и двата дяла на конференцията – традиция и съвременност.

Проф. Бояджиев обърна внимание, че сред участниците във форума има и филолози, и историци, специалисти, занимаващи се с библиотечните науки, с информационни технологии, дигитална хуманитаристика.

4

Заместник-деканът на Факултета по славянски филологии на Софийския университет проф. д-р Петя Осенова поздрави участниците във форума и изрази надеждата си, че конференцията ще бъде ползотворна. „Винаги съм смятала, че чрез интердисциплинарните подходи може да се постигне нещо полезно и нещо хубаво. И смятам, че след тази конференция ще има и много добри идеи, които ще бъдат и реализирани“, каза проф. Осенова и припомни един от първите въпроси, които са поставяни в студентските години на филолозите – отношението между формата и съдържанието и подчерта, че и двете са еднакво важни.

Конференцията продължи с доклади на участниците.

Програма

Събитие във Фейсбук:

https://www.facebook.com/events/1157176588468378/?active_tab=discussion