Начало / Новини / Новини и събития / Награждаване на участниците в Националния ученически конкурс „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“

   
Награждаване на участниците в Националния ученически конкурс „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“

В Ректората на Софийския университет се състоя тържествено връчване на наградите на Националния ученически конкурс „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“. Конкурс на тази тема се провежда за пръв път и се организира от Българското сдружение на родовете от Македония със съдействието на Министерството на образованието и науката и в партньорство с Историческия факултет на Алма матер.

Събитието бе открито от доц. Наум Кайчев от Историческия факултет на Алма матер и Българско сдружение на родовете от Македония, който поздрави всички официални гости и участници в конкурса, техните родители и учители.

1

Г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, благодари за възможността да бъде заедно с всички тях на награждаването на този престижен и отговорен конкурс. По думите й той е отговорен, защото е участниците е трябвало да напишат своя документален разказ въз основа на определени познания, запознаване с историята и проучвателна работа, трябвало е да говорят с близките и роднините си, за да напишат своя автентичен разказ. Според г-жа Йотова така са научили много неща за своята принадлежност към род и родина, което прави конкурса толкова важен.

2

„Важно е да знаем откъде идваме, само тогава можем да разберем накъде отиваме“, отбеляза г-жа Йотова и посочи, че в миналото са нашите корени и без тях нямаме живителните сокове, за да продължим напред и да се развиваме. Вицепрезидентът поздрави участниците за това, което са направили и призова тази тема да бъде на вниманието на младите хора и да има повече такива конкурси.

3

Г-жа Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието и науката, отбеляза, че е щастлива да види толкова радост и вдъхновение в очите на всички участници в конкурса. Без да познаваме историята си нямаме крилете да градим своето бъдеще, отбеляза тя и благодари за положените усилия и отделеното време, за да достигнат до тези човешки истории, които ще им дадат не само опора, вяра и сигурност в бъдещето. По думите й това ще ги изгради като граждански отговорни личности, които може би ще бъдат бъдещи писатели и историци и на свой ред ще градят бъдещата история на България. Г-жа Мария Гайдарова поздрави и организаторите на състезанието, родителите и учителите, които са подкрепили участниците.

5

Доц. Мира Маркова, декан на Историческия факултет на Софийския университет, посочи, че й е било трудно като член на журито да избере тези, които заслужават награди. Това са били много стойностни от методологическа гледна точка и донякъде научни изследвания. „Вие имате самочувствието да направите всичко, защото знаете кои сте“, подчерта доц. Маркова и добави, че вярва, че където и да отидат по света, няма да забравят своите корени. Тя изтъкна още, че най-трудно за човек е да търси своята идентичност и непрекъснато да я доказва: „Млади хора, вие наистина сте победители. Благодаря ви, че участвахте в този престижен конкурс“.

6

Г-жа Елисавета Шапкарева, председател на Българското сдружение на родовете от Македония, се обърна към участниците в конкурса и подчерта, че са безкрайно признателни за това, което са направили. Благодари им и ги поощри да пишат, да познават своя род и родина, да уважават родителите си и да знаят къде отиват като знаят миналото си.

12

Председателят на Държавна агенция „Архиви“ доц. Михаил Груев изрази добрите си впечатления от отличния стил, на който са писали участниците в конкурса. Доц. Груев се обърна и към родителите и учителите в залата и подчерта, че те имат всички основания да се гордеят с децата си.

15

Доц. Георги Николов от Историческия факултет и председател на Македонския научен институт отбеляза, че всички участници са победители, защото това, че помнят своите предци, означава, че и техните внуци ще ги помнят и цитира средновековен мислител, според когото, ако литературата е продукт на емоцията, философията - на ума, то историята е продукт на паметта.

17

В конкурса взеха участие ученици от всички краища на България, като представените работи се отличаваха със задълбоченост, ангажираност и дълбока личностна позиция. Те обогатяват националната памет за приноса на българите от Македония и Одринско за развитието и просперитета на България чрез личния пример на предците и потомците.

Близо една трета от българските граждани имат произход от Македония и Одринска Тракия. В текстовете учениците представят произхода на своите родове от всички краища на тези две географски области, включително от територията на днешна Република Северна Македония.

16

Възрастова група от _ІХ до ХІІ клас:

Първа награда – Мария Асенова, Х клас на СУ „Св. св Кирил и Методий“, гр. Радомир;

Втора награда – Костадин Тараков, Х клас на ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Петрич;

Трета награда – Виктория Мантаркова, ІХ клас на СЕУ "Св. Паисий Хилендарски", гр. Дупница.

Възрастова група от V до VІІІ клас:

Първа награда – Александър Христозов, VІІ клас, ОУ „Пенчо Славейков“, Димитровград;

Втора награда – Мария Лозанова, VІІ клас, 30 СУ "Братя Миладинови", гр. София;

Трета награда – Петър Ганчев, VІІ клас, СУ „Отец Паисий“, гр. Куклен.

Специални награди:

Специална награда на Исторически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ – Албена и Симеон Салихови, от ІХ и Х клас, Българско неделно училище в гр. Цюрих;

Специална награда на Държавна агенция „Архиви“ – Росимира Георгиева и Христиана Петрова, ХІ клас, СУ „Христо Ботев“, Ивайловград;

Специална награда на Македонския научен институт – Симеон Иванов, VІІ клас, I ОУ, гр. Търговище;

Специална награда на журито – Мирослав Попов, Х клас, СУ „Христо Ботев, Ивайловград;

Специално отличие от Българското сдружение на родовете от Македония – Иван Андреев, ХІІ клас, СУЕЕ „Св. Константин Кирил Философ“, гр. Русе.