Начало / Новини / Новини и събития / Награждаване на победителите във фотоконкурса „Сесия в Университетската библиотека“ и в играта „Класически ЦУБър”

   
Награждаване на победителите във фотоконкурса „Сесия в Университетската библиотека“ и в играта „Класически ЦУБър”

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бяха обявени победителите във фотоконкурса за авторски фотографии на тема "Сесия в Университетската библиотека". На тържествената церемония бе отличен и носителят на приза „Класически ЦУБър”.

През януари 2017 г. стартира второто издание на фотоконкурса "Сесия в Университетската библиотека", организиран от Университетската библиотека. Идеята бе студентите и докторантите от Университета да изразят по нестандартен и креативен начин своето отношение към книгата и библиотеката. Изпратените снимки бяха публикувани във фейсбук страницата на Библиотеката и гласуването бе чрез бутона "Харесвам". Победители са тези читатели, събрали най-много харесвания за своите снимки.

Играта „Чети до последно – стани класически ЦУБър” е инициатива на студентите, админи на фейсбук страницата „Класически ЦУБър“ , подкрепена от Университетската библиотека. От 3 до 28 февруари 2017 г. читателят, напуснал последен Общата читалня, получаваше печат и талон „ЦУБър на деня” от вечерния библиотекар. Целта на играта, която предизвика голям интерес сред студентите, бе да бъдат събрани най-много талони.

Церемонията по награждаването бе открита от заместник-директора на Университетската библиотека д-р Биляна Яврукова, която благодари на студентите за участието им в двете инициативи. Тя заяви, че за служителите на Университетската библиотека е професионално удовлетворение да виждат как израстват младите хора– пристъпвайки плахо в Софийския университет в началото на първи курс, моделирайки професионалните си възгледи по време на следването, придобивайки нови знания и умения и последните им моменти в Софийския университет, когато завършват с тогите и дипломите в ръце.

1-a

За нас е призвание да ви подпомагаме в процеса на обучение, насочвайки ви към подходящата литература, помагайки ви да се ориентирате в света на информацията“, каза още д-р Яврукова. Тя благодари и на всички библиотекари, които работят активно за популяризиране на услугите и ресурсите на Университетската библиотека. Д-р Яврукова отбеляза, че за служителите на Библиотеката е било изключително интересно да видят Библиотеката през очите на студентите и отбеляза, че е впечатляващ броят на събраните харесвания – над 1250.

Грамота за своето участие в конкурса получиха:

Кристиан Неделчев - I-ви курс „Връзки с обществеността“, ФЖМК;

Ива Георгиева – „Връзки с обществеността“, ФЖМК;

Амина Бадер – III-ти курс "Международни отношения", Юридически факултет;

Пресиан Филипов – V-ти курс "Право", Юридически факултет;

Стела Попова – ІІІ-ти курс „Международни отношения“, Юридически факултет;

Ива Асова – ІV-ти курс „История“, Исторически факултет;

Стефи Бойкова - ІV-курс „История“, Исторически факултет;

Виктор Стойков – IV-ти курс "Медицина", Медицински факултет.

На трето място е класирана снимката на София Стоянова, студентка във втори курс на специалност „Френска филология“ от Факултет по класически и нови филологии. Тя получи грамота и читателска карта за следващата учебна година.

3to-mqsto-c

Второто място е за Василена Василева, Лилия Чачева, Мартина Маринова и Благородна Христова, студентки в първи курс от специалност „Специална педагогика“ във Факултета по начална и предучилищна педагогика. Момичетата получиха грамота и читателски карти за целия срок на обучение.

2ro-mqsto-b

На първо място с 446 харесвания или 1/3 от всички харесвания се класираха Нели Петкова и Елена Терентова, студентки в четвърти курс на специалност „Начална и предучилищна педагогика с чужд език“ във Факултета по начална и предучилищна педагогика. Те спечелиха грамота, читателска карта за целия курс на обучение, включително и магистратурата, каталог „Редки и ценни издания в Университетската библиотека“ и разходка „Познатата и непозната библиотека”.

1vo-mqsto-a

За „Класически ЦУБър“ бе обявен Николай Христов – студент в 5 курс на Юридическия факултет, специалност „Право“, който спечели грамота, читателска карта за следващата академична година, книгата „Книжовни паметници в Университетската библиотека” и разходка „Познатата и непозната библиотека”.

3-a

Директорът на Университетската библиотека доц. д-р Анна Ангелова изрази задоволството си, че подобно събитие се случва в библиотеката. По думите й, това показва, че Библиотеката е жив организъм и все още е далеч моментът, в който мишката ще погълне книгата. „Вашето присъствие в Библиотеката е живо доказателство за връзката ви с истинската книга, която разгръщате, четете, докосвате, усещате и тя ви пренася в един друг, различен свят. Много е важно присъствието ви тук, защото това доказва последните тенденции - библиотеките да се превърнат в място не само за четене, а в място за социални контакти, място, където да се виждат младите хора, да учат, да четат, да обменят информация, да обменят мисли или просто да провеждат приятелски разговори“.

Доц. Ангелова припомни, че екипът на Университетската библиотека прави и ще прави всичко необходимо, за да откликне на исканията и интересите на своите читатели: работното време на Централната библиотека бе удължено до 23.00 часа, а по време на миналата сесия библиотекарите по собствено желание са работили и през неделните дни.

Бъдете все така упорити, все така напористи, нека любовта към книгата да остане и след като напуснете Алма матер, а входът към Библиотеката ще бъде винаги отворен за вас. На добър час на всички“ – каза още доц. Ангелова.

„Класическият ЦУБър“ Николай Христов благодари на служителите на Библиотеката за отзивчивостта и за грижата, с която се отнасят към студентите. Николай изрази убедеността си, че нито един час, прекаран в Централната университетска библиотека не е изразходен напразно, а е инвестиция и заяви, че ЦУБ и факултетските библиотеки са институция и храм на духовността.

4-a
2-a