Начало / Новини / Новини и събития / Награждаване на Центъра за научни изследвания и информация “Ханс Кристиан Андерсен” към Алма матер

   
Награждаване на Центъра за научни изследвания и информация “Ханс Кристиан Андерсен” към Алма матер

Центърът за научни изследвания и информация “Ханс Кристиан Андерсен” към Софийския университет “Св. Климент Охридски” бе удостоен с престижната международна награда на името на големия датски приказник, поет и писател. Наградата бе връчена на тържествена церемония в театъра в Оденсе на 25-годишния юбилей от учредяването й по традиция на рождения ден на Андерсен, 2 април, на ръководителя на центъра гл. ас. д-р Надежда Михайлова и на ас. Елена Стоицева.

В своята реч ръководителят на Центъра „Ханс Кристиан Андерсен“ към Южно-датския университет проф. Ласе Хорне Киелгор мотивира връчването на наградата със следните думи: „От своето създаване през 2008 г. Центърът „Ханс Кристиан Андерсен“ в София играе ролята на притегателно звено и двигател не само за изследвания, свързани с творчеството на Андерсен, но също и за насърчаване и популяризиране на датския език, литература и култура в България и на Балканите. Във времената, в които живеем, бих искал да изтъкна важността на културния мост, който Надежда Михайлова и нейните колеги осъществяват в продължение повече от десетилетие“.

В благодарствена реч на награждаването д-р Надежда Михайлова подчерта приноса на колегите преподаватели и студенти от Катедрата по германистика и скандинавистика и Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на изявени учени, творци и специалисти, взели участие в организираните от центъра научни форуми, на институции като Посолството на Кралство Дания в София, Държавния фонд за изкуства в Дания, Андерсеновия център и Андерсеновия Институт в Оденсе, университети, библиотеки, музеи и училища в България.

1-1

Наградата се връчва ежегодно на изявени учени, творци и институции, дали своя принос за развиване на научната дейност, интерпретацията и разпространението на информация, свързана с живота и творчеството на Ханс Кристиан Андерсен по света. Тази година другите две награди бяха присъдени на датско-чешкия театър „Лебедът“, Дания, и световно известната сръбска художничка и пърформанс артистка Марина Абрамович.

На събитието присъстваха кметът на Оденсе Петер Рабек Юл, посланикът на България в Копенхаген Светлан Стоев, датски учени и общественици, бивши лауреати на наградата и стотици граждани на Оденсе.

Благодарение на усилията на преподавателите и студентите от катедрата по Германистика и скандинавистика, Центърът за научни изследвания и информация „Ханс Кристиан Андерсен“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ вече е част от голямото семейство на Андерсен по света.