Начало / Новини / Новини и събития / Международна научна конференция Smart geography по повод 100 години Българско географско дружество

   
Международна научна конференция Smart geography по повод 100 години Българско географско дружество

В Софийския университет започна международната научна конференция Smart geography, която се организира по повод 100-годишния юбилей на Българското географско дружество. Със събитието се отдава почит и на неговия основател – акад. Анастас Иширков, който е и основател на университетската география в България.

Конференцията, която ще продължи до 4 ноември, е повод за ретроспекция и анализ на развитието на географията в България, но и опит да се погледне в бъдещето и да се очертаят перспективите за географската наука, образование и практика.

Събитието бе открито от председателя на Българското географски дружество доц. Стоян Недков, който приветства всички гости на тържеството и посочи, че то се провежда под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

3

Ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков изрази радостта си приветства участниците в конференцията, посветена на 100-годишнината на Българското географско дружество и 150-годишнината от рождението на акад. Анастас Иширков. Той изтъкна, че акад. Иширков е бил не само ректор на Софийския университет и академик на БАН, но също така и основоположник на географската наука в България.

Ректорът посочи още, че програмата на конференцията, посветена на тези годишнини, обхваща интересни и разнообразни интердисциплинарни теми и изрази увереността си, че присъстващите ще обменят опит и нова информация по актуални проблеми, а конференцията ще е продуктивна и успешна. Ректорът пожела приятен престой на всички чуждестранни гости в София и бъдещи творчески успехи.

7

Валентина Танева, съветник на президента по образование, наука и иновации прочете поздравителен адрес от името на държавния глава. „Фактът, че през тази година отбелязваме две забележителни годишнини, свързани с Българското географско дружество – неговата 100-годишнина и 150-годишнината от рождението на неговия основател акад. Анастас Иширков, е показателно за мястото му в обществото. Както и за голямото му значение, което има географията като интердисциплинарна наука“, се казва в адреса.

Президентът Радев изразява увереността си, че напредъкът на нашата икономическа и социална среда зависят в голяма степен от вярната интерпретация на натрупаното знание, а сред ключовите са базите данни, свързани с различни дялове на географията. Възникнала едновременно като природна и обществена наука, от древността до днес науката география служи на хората, както в обичайните им дейности в околната среда, почвата, климата, водата и ресурсите, така и в социално-икономическия аспект на географията, се казва още в адреса.

2

„Поздравявам членовете на Българското географско-дружество за научния им принос, с който нареждат България на една от челните позиции в Европа и света. Благодаря ви за непрестанните усилия за подобряване на програмите за обучение по география във всички степени на образователната система и амбицията да изградите достойни заместници в новата генерация учени-географи. Честит юбилей“, се посочва в края на поздравителния адрес.

6

От името на Румен Радев Валентина Танева удостои Българското географско дружество с почетен знак на Президента на Република България по повод 100-годишнината от основаването на дружеството и за активното му участие в създаване на съвременните образователни програми и квалификацията на преподавателите от всички образователни степени, както и във връзка със забележителния му принос за развитието на географската наука и научно-приложните изследвания в нейната област.

Форумът продължи с приветствия от официални гости, колеги и приятели на Българското географско дружество. В рамките на следващите дни ще бъдат представени нови изследвания в различните географски направления и ще се дискутират в разширен формат промените, които трябва да предприемем, за да отговорим на предизвикателствата на XXI в.

5