Начало / Новини / Новини и събития / Международна научна конференция "Русистиката днес: традиции и перспективи"

   
Международна научна конференция "Русистиката днес: традиции и перспективи"

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 70-годишнината на специалността "Руска филология" и 1100-годишнината от успението на св. Климент Охридски бяха отбелязани с международна научна конференция на тема "Русистиката днес: традиции и перспективи". Събитието се организира от Катедрата по руски език и Катедрата по руска литература към Факултета по славянски филологии.

На откриването на конференцията присъстваха заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова, деканът на Факултета по славянски филологии доц. д-р Бойко Пенчев, д-р Стоянка Почеканска, главен експерт по руски език в МОН, Анастасия Кабанова, пресаташе на Посолството на Руската федерация в България, Юрий Тодоров, председател на Българската национална мрежа на преподавателите по руски език и култура, Валентина Аврамова, председател на Дружеството на русистите в България, Павел Журавлев, ръководител на представителството на Россътрудничество в България, преподаватели, гости.

2_600x400

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова поздрави участниците в конференцията от името на ректора проф. дфн Анастас Герджиков. Тя отбеляза, че е през тази есен в Климентовите дни на Университета едно от най-важните събития за академичната общност е отбелязването на 70-годишнината на специалност „Руска филология“. „Това честване е знак на признание към нашите учители, към доайените на специалността, към доайените на българската славистика, знак за уважение към труда на преподавателите и подкрепа за всички студенти, млади учени, докторанти и всички, свързани с развитието на българската русистика“, отбеляза проф. Божанкова.

Тя подчерта, че конференцията ще очертае перспективите, но ще напомни и традициите, ще напомни за тези, които назад във времето са успявали да стимулират и вдъхновяват за учене на език и опознаване на култура – културата на руския народ, културата, която има световна слава и която в България е добре позната, обичана, почитана. Според проф. Божанкова тази почит и това познаване до голяма степен се дължи на колегията на специалност „Руска филология“ в Софийския университет и на цялата славистична колегия. Заместник-ректорът благодари на организаторите за работата и усилията и пожела успех на форума.

2

Доц. Бойко Пенчев, декан на Факултета по славянски филологии, изрази радостта си да участва в церемонията на този празничен ден. Той подчерта, че специалността може да се гордее с постигнатото и да гледа с вяра в бъдещето. Доц. Пенчев припомни, че през изминалите години в специалност „Руска филология“ са се изградили много специалисти, които са се превърнали в мост на сътрудничеството между България и Русия. Той подчерта многовековното сътрудничество и връзки между България и Русия и добави, че в основата на добрите отношения стои духовният диалог, културните и научни връзки.

„Езикът е прозорец към душата на един народ“, каза доц. Пенчев и добави, че специалност „Руска филология“ е прозорецът към душата на руската култура и руския народ. „Всички вие тук събрани, сте хората, които се грижите този прозорец да бъде чист и винаги отворен. Вярвам, че това ще продължи и занапред“, каза още деканът на Факултета по славянски филологии и пожела плодотворни дискусии на конференцията.

3

Конференцията ще продължи до 25 ноември и в нея ще вземат участие 92-ма учени от 10 страни - България, Русия, Полша, Латвия, Литва, Франция, Гърция, Казахстан, Киргизстан, Ливан.