Начало / Новини / Новини и събития / Международна конференция „От съвременността към модерността“

   
Международна конференция „От съвременността към модерността“

Започна двудневната международна конференция „От съвременността към модерността“. Конференцията се организира от Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в партньорство с Френския културен институт в България, Университетската агенция на франкофонията и Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН.

Заместник-ректорът на Алма матер доц. д-р Георги Вълчев откри събитието и подчерта важността на сътрудничеството между Университета, Френския културен институт и Университетската агенция на франкофонията. Доц. Вълчев приветства избора на проблематика от страна на организаторите и необходимостта хуманитаристиката да осмисля динамичните промени, съпътстващи съвременността.

1-1

Приветствие към участниците и гостите отправи и Оливие Кашлер - аташе по университетско и научно сътрудничество към Френския културен институт в България. Г-н Кашлер благодари за партньорството на колегите от Софийския университет и поясни, че конференцията поставя началото на мащабен проект между двете институции, имащ за цел да изгради научен център, който ще обединява изследователи от социалните и хуманитарните науки от различни страни на Балканите.

4-1

В конференцията участват български и румънски учени, както и изтъкнати френски изследователи, сред които Фабиен Брюжер - философ, председател на Академичния съвет на университета Paris-Lumières, Жерар Десон - теоретик на езика, изкуството и литературата, почетен професор на Университета Париж 8, Пол Арден - изкуствовед и писател, Университет на Амиен, Патрик Воде - философ, специалист по естетика, почетен професор на Университета Париж 8, Стефан Дуайе - философ, Университет Париж 8.

3-1

Акцент в нея ще бъде кръглата маса, посветена на творчеството на Йозеф Куделка, която ще се проведе на 9 май от 16:45 до 17:30.