Начало / Новини / Новини и събития / Международен форум: „От слово към действие: разкази и репрезентации“

   
Международен форум: „От слово към действие: разкази и репрезентации“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна тридневният международен форум „От слово към действие: разкази и репрезентации“. Организатор на събитието е Факултетът по славянски филологии към Алма матер.

Конференцията бе открита от декана доц. Бойко Пенчев, който приветства колегите си отбеляза, че това е една от най-големите и значими научни прояви на факултета, която събира усилията както на учените от факултета, така и на българистичната и славистична общност в страната, Балканите и по света.

1-3

„Научни форуми като този са прекрасна възможност да представим своите изследвания, да ги изложим пред хора, които също се интересуват от тази материя“, посочи доц. Пенчев и добави, че вярва в успеха на конференцията. Той изрази радостта си от сериозното международно участие, както и от силното присъствие на по-младите колеги.

Деканът благодари на организационния комитет – проф. Татяна Ангелова, проф. Андрей Бояджиев, доц. Мая Александрова, доц. Стефка Фетваджиева, гл. ас. Сирма Данова и гл. ас. Камелия Спасова. Доц. Пенчев подчерта, че оценява високо техните усилия и резултата от тях. По думите му, предстоят ползотворни и продуктивни дни, в които всички ще могат да покажат себе си като филолози, учени, ангажирани с езика, словото и литературата.

3-3

В рамките на конференцията на Факултета по славянски филологии основните направления ще бъдат в областта на езика и литературата. Темата на конференцията поставя въпроса за отношението между слово и колективно действие. Какво може да бъде обект на репрезентация в настоящето? Как съвременната хуманитаристика се отнася към наследствата и какви алтернативни разкази изработва? Каква е ролята на езика в процеса на репрезентация, какви са техниките, които превръщат света в разказан свят? Каква е преводимостта между знак, действие и образ в литературата и другите изкуства? Възможно ли е колективно действие със статут на събитие при разбягването на малките общности? Как се поражда „ефект на реалността“, но и как чрез подражание могат да се създават образци? Въобще как разпознаваме единичното, изключителното, събитийното и как го превръщаме в разказ?