Начало / Новини / Новини и събития / Мария Габриел изнесе лекция пред студенти на тема: „Цифрови възможности за младите”

   
Мария Габриел изнесе лекция пред студенти на тема: „Цифрови възможности за младите”

Студентският съвет при Софийския университет организира информационна среща, на която европейският комисар г-жа Мария Габриел представи подробности за възможностите, които предоставя програмата „Цифрова възможност“. Акценти в срещата бяха необходимостта от повече жени в IT технологиите, предизвикателствата на новите технологии пред образованието и пазара на труда, борбата с дезинформацията и други.

Мария Габриел изтъкна, че цифровизацията е навсякъде – тя не е само бъдещето, но е част и от нашето настояще и променя с много ускорен ритъм всичко, което правим – начина, по който работим, пътуваме, учим. Цифровизацията е един прекрасен шанс и възможност да запазим тази способност на новите технологии да предлагат нови услуги, да създават работни места и икономически растеж. Тя обаче не е свързана само с предимства и възможности, а и с много предизвикателства и рискове. По думите на еврокомисаря, цифровизацията дава конкретни възможности за младите хора, но засяга и теми, по които именно разговорите с младите хора биха помогнали рисковете да бъдат по-добре осъзнати и да бъдат намерени адекватни решения.

Мария Габриел подчерта, че за нея приоритет номер едно е инвестирането в хората и техните цифрови умения: „Според статистиката 80 млн. европейци никога не са използвали интернет. Само 44% от европейците (169 млн. души) имат основни цифрови умения. Само 37% от работната ни сила, а след 2020 г. 90% от работните места ще изискват основни цифрови умения“. Тя призова младите да инвестират още от сега в дългосрочен план в придобиването на тези цифрови умения.

Г-жа Габриел добави, че от юни 2018 г. с колегите й са стартирали нов пилотен проект – „Цифрова възможност“. Той предоставя възможност за стажове за студенти и току-що завършили студенти да осъществят трансграничен стаж в друга държава-членка с продължителност 4-5 месеца, платен от ЕК. Той ще им даде възможност да открият новите технологии: „Нашата цел е много ясна – до 2020 г. да имаме 6 хил. студенти, които да са получили възможност за този стаж и той да не е запазен само за IT специалисти, а от него да се възползват повече студенти от социални и хуманитарни науки“.

1

Мария Габриел подчерта, че има недостиг на IT специалисти и се очаква през 2020 той да достигне 500 хил. души и посочи, че именно затова такъв тип проекти са много важни. Тя допълни, че през януари 2018 г. за първи път е публикуван план за действие за цифрово образование - европейска рамка, която засяга образованието и специално неговата цифрова част. Рамката позволява на държавите-членки да бъдат гъвкави и да я изпълнят с национални инициативи.

Акцент в изказването на Мария Габриел бе необходимостта от повече жени в новите технологии. „От 1000 завършващи специалност, свързана с ИТ технологии, 24 са жени, но само 6 от тях правят кариера в сектора. Междувременно в много ранна възраст над 90% от момичетата проявяват интерес към новите технологии. Някъде връзката се прекъсва между тази ранна възраст, университета и след това пазара на труда“, изтъкна г-жа Габриел и допълни, че затова се ангажира да има повече менторски програми, повече програми и на ниво ЕС, за да се даде повече шанс на жените в технологиите.

„Същата е картината и с женското предприемачество в областта на новите технологии – само 17% от предприемачите в Европа са жени, а 63% от стартъпите, основани и водени само от жени, показват по-положителни финансови резултати от тези, които са основани единствено и само с мъже“, подчерта тя и добави, че посланието е да се вдъхне доверие на младите момичета и на жените, че тези технологии не са запазена територия за мъжете, да бъдат насърчени да разгърнат потенциала и таланта си.

2

Друга инициатива, за която г-жа Габриел говори, е създадената преди година и половина Европейска коалиция за цифрови умения и работни места. Тя изтъкна, че българската коалиция е една от най-ефективните. Коалицията представлява платформа, в която бизнесът заедно с младите хора и вече работещите успява много бързо да установи къде и от какви умения има нужда и може да предостави съответни обучителни модули. За изминалата година и половина действия на Европейската коалиция за цифрови умения и работни места са достигнали до над 10 млн. граждани.

Тези действия са важни, отбеляза Мария Габриел и посочи, че България работи в тази посока и даде пример с въвеждането от тази учебна година на програмирането в началното училище. Учителите и тяхното владеене на новите технологии е предизвикателство за цяла Европа, не само България, добави тя и посочи, че има редица обучителни програми в тази насока, но трябва да се направи още много.

Цифровизацията е предизвикателство, с което една страна-членка не може да се справи сама. Има области, в които това е особено валидно – високите цифрови умения, киберсигурнсотта, изкуствения интелект, супер компютрите, дигиталните информационни хъбове, изтъкна Мария Габриел и изрази радостта си, че нейната идея е срещнала такава добра подкрепа от страна на другите комисари в колегиума – предложила е за следващия бюджет на ЕК да има нова програма – „Дигитална Европа“ с бюджет от 9 млрд евро, в която именно да бъдат предвидени такива общоевропейски действия.

В изказването си г-жа Габриел засегна и темата за рисковете, опасностите и предизвикателствата – цифровизацията е и риск за повече социално изключване, за повече бедност, за по-голяма разлика между региони и държави-членки. Затова трябва да помислим за уменията, за хората, които вече работят и да ги придружим в този преход, допълни тя.

Мария Габриел отбеляза важността на борбата с незаконно съдържание – пропагандата за тероризъм, сексуалното насилие срещу деца, езикът на омразата, контрабандните стоки. Работи се по посока на решаване на тези проблеми, отбеляза тя и се спря и на различните законодателни мерки и инициативи, които предприемат с колегите си и за следващите цели в тази посока.

През февруари 2018 г. Мария Габриел стартира кампанията „По-безопасен интернет за ЕС“. До момента в рамките на кампанията има организирани над 15 000 събития в цяла Европа, засягащи темите за ролята на учителите, учениците и киберхигиената. Идеята е с такива информационни кампании всеки един от нас да има основни рефлекси – какво да проверява, как да се съмнява и какво да прави при различни ситуации онлайн. Всеки един може да е посланик на тази кампания, изтъкна г-жа Габриел и добави, че Вим Вендерс е един от най-известните посланици на тази кампания.

Борбата с дезинформацията онлайн беше друг акцент в изказването на Мария Габриел, която изтъкна, че като еврокомисар това е неин приоритет. По думите й, дезинформацията онлайн е сложен многопластов феномен. Проблем с дезинформацията винаги е имало, но различното днес са мащабите и скоростта, с която тя се разпространява. Проблемът има различни измерения – геостратегически, обществени и политически, които рушат доверието между хората и институциите, между нас самите.

В изказването си тя посочи различните инструменти и политики, които на ниво ЕС се предвиждат за справяне с този проблем. Посочи, че за нея и колегите й е важно да чуят идеите и на младите хора по тези проблеми, какво би било да се подкрепи и популяризира, за да може всеки да развие своята медийна грамотност.

„За мен цифровизацията е процес, който в центъра трябва да останат хората. Процес, който трябва да бъде управляван от хората. А нашата добавена стойност като европейци е, че той е базиран на ценности“, каза в края на лекцията си г-жа Мария Габриел.

Събитието продължи с въпроси, идеи и дискусия със студентите по разгледаните теми, възможности, проблеми и предизвикателства.