Начало / Новини / Новини и събития / Майсторски клас по куклено изкуство пред учители и ученици от българското малцинство в Цариброд, Република Сърбия

   
Майсторски клас по куклено изкуство пред учители и ученици от българското малцинство в Цариброд, Република Сърбия

По повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност делегация от Министерството на външните работи посети гр. Цариброд, Република Сърбия, и взе участие в тържествата на българското национално малцинство. В делегацията участва и доц. д-р Данка Щерева, преподавател във Факултета по науки за образованието и изкуствата на Алма матер.

След празничната програма по повод патронния празник на гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, по време на която учениците представиха рецитала „Наше българско свещено слово“, доц. д-р Щерева проведе майсторски клас по куклено изкуство в Културния дом на Цариброд, който беше съпътстван с образователна дискусия.

1
2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

От името на министъра на външните работи Теодора Генчовска на театралната група към Културния дом на града бяха дарени два комплекта учебен куклен театър, като целта е децата с българско самосъзнание от предучилищна и начална училищна възраст да имат възможност да се докоснат до атмосферата на драматичното куклено изкуство на роден език. Учебният куклен театър предоставя алтернативен начин за усвояване и затвърждаване на българския книжовен език и утвърждаване на етнокултурна идентичност.

6

Българската делегация посети и Градската библиотека, където разговаря с просветни и културни дейци от Цариброд. Сред тях беше и младата писателка от български произход Елизабета Георгиев, която твори на български и сръбски език поезия и проза за възрастни и деца.

5
3
7