Начало / Новини / Новини и събития / Луис Басат беше удостоен с Почетния знак на Софийския университет със синя лента

   
Луис Басат беше удостоен с Почетния знак на Софийския университет  със синя лента

В препълнената Аула ректорът на Алма матер проф. Анастас Герджиков връчи на Луис Басат Почетния знак на Софийския университет със синя лента. Предложението за награждаването на основателя на Института за творческо развитие „Басат Огилви“ и един от най-видните рекламисти в света е на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет.

Луис Басат е един от най-награждаваните творчески личности в наши дни. Родът Басат тръгва от Шумен. През 1912 година семейството се мести в Инсинбул, по-късно се установява в Барселона.

Луис Басат завършва обществени науки и администрация. През 1975 година основава рекламната агенция „Басат“, която по-късно става част от мултинационалната „Огилви“ и е преименувана на „Басат Огилви“. Името на Луис Басат се появява в списъка на най-влиятелните рекламисти през 2004 г.

1

Луис Басат е президент на групата „Басат Огилви Иберия“ за Испания и Португалия. Член на ръководството на редица организации, сред които са Европейския съвет на Университета „Бен Гурион“ в Негев, Борда на Европейския университет в Мадрид, Международната фондация на Хосе Карерас за борба с рака.

1-w

Носител е на над 400 отличия в областта на рекламата и е номиниран за най-добър рекламист на 20-ти век.

Луис Басат работи активно със студенти, а неговите шест книги се изучават във факултетите, където се преподава реклама.

В Софийския университет Луис Басат изнесе лекция, озаглавена „Креативността“.

3