Начало / Новини / Новини и събития / Кръгла маса на тема: „Просветителска и мисионерска дейност на св. Климент Охридски” се проведе в Богословския факултет

   
 Кръгла маса на тема: „Просветителска и мисионерска дейност на св. Климент Охридски” се проведе в Богословския факултет

В аудитория 8 на Богословския факултет на Софийския университет се проведе кръгла маса, посветена на просветителската и мисионерска дейност на св. Климент Охридски.

Събитието е част от Светоклиментовите дни на Софийския университет и честванията по повод 1100 години от блаженото успение на свети Климент Охридски чудотворец и светител, и в изпълнение на Проект „Свети Климент Охридски Чудотворец – духовен просветител и църковен учител“ - научно-изследователски проект към Фонд „Научни изследвания“ при Софийския университет.

1

На откриването на конференцията поздравителни думи бяха поднесени от Негово Преосвещенство епископ Поликарп – викарен на Видинска митрополия, проф. д-р Александър Омарчевски - декан на Богословския факултет и доц. д-р дякон Иван Иванов – научен ръководител на Проекта.

2

По време на събитието беше разисквана просветителската, литургическа, химнографска, омилетична и иконографска дейност, отражение на великото богословско наследство на свети Климент. Участници бяха хабилитирани преподаватели, асистенти, докторанти и студенти от Богословския факултет на Софийския университет, от Кирило-Методиевски научен център към БАН, свещенослужители от Българската православна църква и гости.

3