Начало / Новини / Новини и събития / „Космосът и Земята” събра учители от цяла България

   
„Космосът и Земята” събра учители от цяла България

За поредна година Физическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” съвместно с Министерството на образованието и науката организира лятна школа за учители по природни науки. Тази година програмата от разнообразни лекции и практически занятия бе посветена на физиката на Космоса и Земята и беше реализирана основно от Катедра „Астрономия“ и Катедра „Метеорология и геофизика“. Партньори на събитието бяха IBM България и Детския научен център „Музейко“.

 

Между 10 и 14 юли близо 50 учители от цяла България участваха в лятната школа. Занятията бяха разделени тематично по блокове и дни с акцент върху най-актуалните и интересни теми в областта на астрономията, метеорологията и геофизиката. Половината от часовете бяха посветени на практическа работа със синоптични карти, карти на звездното небе и други.

FzF2

Във вечерните часове на 11 юли школата се пренесе в сградите и двора на Астрономическата обсерватория на Софийския университет в Борисовата градина. Докторанти, студенти и преподаватели от Катедра „Астрономия“ проведоха обучение за практическа работа с телескопи. Учителите се запознаха с компонентите на наблюдателната система и основните стъпки при сглобяване и настройване на преносим телескоп.

Obs4

Участниците в лятната школа посетиха Детския научен център „Музейко“. Специално подготвената от екипа програма включваше представяне на оригинални научни демонстрации и практически задачи за деца, както и обиколка на научния център.

FzF3