Начало / Новини / Новини и събития / Конференция „Устойчиво регионално развитие в България“ се проведе в Софийския университет

   
Конференция „Устойчиво регионално развитие в България“ се проведе в Софийския университет

В Софийския университет се проведе ежегодната международна научна и бизнес конференция „Устойчиво регионално развитие в България“. Събитието беше организирано от катедра „Социално-икономическа география“ към Геолого-географския факултет съвместно със Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е част от проявите, с които Университетът почита 1100-годишнината от успението на своя патрон свети Климент Охридски.

Организатори на конференцията бяха доц. д-р Георги Бърдаров, докторант Мария Манолова, проф. д-р Георги Георгиев, докторант Калоян Цветков и инспектор Кристина Петрова от Геолого-географския факултет, Вихрен Димитров от страна на бизнеса и бивш възпитаник на Геолого-географския факултет и д-р Атанас Георгиев от Стопанския факултет на Софийския университет, координатор на магистърската програма „Икономика и управление в енергетиката, инфраструктурата и комуналните услуги“.

1

Конференцията се състоя в три последователни панела – Растеж и устойчиво развитие на районите в България; Зелена енергия и енергийна ефективност; Съвременни аспекти на регионалните политики в България.

В рамките на конференцията преподаватели, докторанти и студенти от двата факултета представиха своите доклади. Конференцията даде възможност за среща между бизнеса, местната власт и академичните среди. Сред най-интересните представители на бизнеса беше акад. инж. Пламен Дилков от „България Инженеринг“, който показа на практика какво представляват хидроенергийните проекти на р. Дунав.

2

Във форума взе участие и Румен Тодоров от Професионалната гимназия по туризъм в гр. Самоков, който направи презентация на традиционните български ястия, направени от био продукти.

Организаторите планират през следващата година конференцията да бъде още по-мащабна, с по-голямо международно участие и по-активно присъствие на бизнеса в България.