Начало / Новини / Новини и събития / Конференция „Българската университетска архивистика като конкурентен образователен модел в мрежовото общество. Научни и технологични предизвикателства“

   
Конференция „Българската университетска архивистика като конкурентен образователен модел в мрежовото общество. Научни и технологични предизвикателства“

За тринадесета поредна година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провеждат традиционните четения на българската университетска архивистика. Организатори са Центърът за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ съвместно с Историческия факултет на Алма матер и Държавна агенция „Архиви“.

Събитието бе открито от проф. Вася Велинова, директор на Центъра, която приветства всички с добре дошли и подчерта, че събитието съвпада с Деня на университетската архивистика и с рождения ден на проф. Иван Дуйчев, който е обединяваща личност с многообразието на неговите научни интереси, патрон и на специалност „Архивистика и документалистика“, и на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“.

1-2

Тя посочи, че форумът е посветен на новите перспективи в развитието на архивното дело в контекста на мрежовото общество. По думите й, във фокуса тази година са някои от актуалните проблеми, свързани с модерната архивология, организирането и поддържането на хранилища и информационни ресурси, които произтичат от новите реалности на виртуалния свят, на модерните дигитални технологии и свързаните с тях предизвикателства пред специалистите архивисти.

6

По думите й, заглавието на конференцията „Българската университетска архивистика като конкурентен образователен модел в мрежовото общество. Научни и технологични предизвикателства“ е предизвикателство за всеки преподавател, който трябва да намира най-модерните и интересни форми на преподаване на тази сложна и абстрактна материя. То е и послание към идните години и бъдещите студенти, каза още проф. Вася Велинова.

2

Заместник-ректорът на Алма матер доц. Георги Вълчев приветства организаторите и участниците в конференцията. „Един от белезите за демократизирането на едно общество са организацията на неговите архиви и достъпността до тях. Мисля, че хората, които се трудят в тази сфера, показват, че тук имаме големи успехи, реални стъпки“, посочи доц. Вълчев и добави, че в сферата на архивното наследство дигитализацията върви със забележими темпове, което прави чест на професионалната колегия. Той изрази надеждата си благодарение на тези усилия много чужди изследователи вече да посягат по-смело към българските архиви и нашето минало да стане част от научните дирения на европейския свят и на световната научна колегия.

Доц. Вълчев изрази радостта си, че на тази среща присъстват и много колеги от цялата страна, което е показателно за авторитета на този форум и мястото на Алма матер в това научно поле. Заместник-ректорът благодари на всички, работещи в тази сфера и пожела на добър час на форума и той да продължи като устойчива традиция в бъдеще.

3

Доц. Тодор Попнеделев, декан на Историческия факултет, благодари на колегите си, че имат волята да продължават своето дело през годините – форуми, които стимулират изследвания и дават добри идеи. Той пожела успех на конференцията и посочи, че от темите на докладите се вижда, че българската архивистика е стъпила на европейско ниво с оглед идеите за своето развитие.

4

От името Държавна агенция „Архиви“ приветствие поднесе нейният заместник-председател Румен Борисов. Той изрази надеждата си отношенията между Агенцията и Софийския университет да се задълбочат в бъдеще. Пожела успех на всички и благодари на организаторите за това, че вдъхновяват и мотивират колегите му и те намират на тази трибуна място, където могат да бъдат академични хора.

5

Събитието продължи с представянето на седмия том от поредицата „Университетски четения по архивистика“ от проф. Адриана Нейкова и с докладите на участниците в научния форум.