Начало / Новини / Новини и събития / Катедра „Астрономия“ се включи в Деня на отворените врати на Физическия факултет с програма в Астрономическата обсерватория на Софийския университет

   
 Катедра „Астрономия“ се включи в Деня на отворените врати на Физическия факултет с програма в Астрономическата обсерватория на Софийския университет

На 20 април 2019 г. се проведе Ден на отворените врати на Физическия факултет на Софийския университет. Програмата в Астрономическата обсерватория на Университета в Борисовата градина премина при традиционно силен интерес. Около хиляда гости на обсерваторията се насладиха на богатата програма.

В първите часове на събитието любители на астрономията от всички възрасти имаха възможността да видят Слънцето и Слънчеви протуберанси и петна през четири телескопа, оборудвани с различни филтри. Наред с това посетителите научиха интересни факти за съвременната астрономия и астрофизика благодарение на разнообразни лекции и изложба от изображения на астрономически обекти и явления, разположена из двора на обсерваторията.

20april_6

„Вкусен“ макет на планетите от Слънчевата система привличаше малки и големи, а всеки, който искаше, можеше да се докосне до истински метеорит, благодарение на Георги Пенев от Българското метеоритно общество.

20april_7

С падането на нощта, телескопите се обърнаха в най-различни посоки. Дълга опашка се изви пред купола на най-стария телескоп на постоянен фундамент в България. Във вечерния полумрак посетителите наблюдаваха планетата Марс, кратните звездни системи Алкор и Мицар и други интересни обекти.

20april_5

В програмата освен екипът на катедра „Астрономия“ участваха преподаватели и докторанти от катедра „Метеорология и геофизика“ с лекции и демонстрации на метеорологични прибори.

Емблематичният часовник на фасадата на „старата сграда“ отново посочва точното време, така както го е правил в продължение на десетки години през 20-ти век. Това стана възможно с безрезервната помощ от Димитър Кокотанеков, директор на НАОП „Джордано Бруно“ – Димитровград.

20aplril_2

Следващото публично събитие в Астрономическата обсерватория е в пролетния Световен ден на астрономията – 11 май 2019 г., отново от 16 до 22 ч. Предварителна програма може да откриете тук . Това ще бъде последното подобно събитие преди мащабните ремонти и реставрации на сградите на обсерваторията, които се очаква да започнат на 1 юли 2019 г. и ще се реализират благодарение на финансиране от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Аурубис България“.

20april_8