Начало / Новини / Новини и събития / Катедра "Англицистика и американистика" отбеляза своя 90-годишен юбилей с международна конференция

   
Катедра "Англицистика и американистика" отбеляза своя 90-годишен юбилей с международна конференция

По повод 90-годишнината си Катедра "Англицистика и американистика" към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организира конференция с международно участие на тема "Традиции и преходи". Събитието е част от общоуниверситетските чествания на 130-та годишнина от създаването на Алма матер.

Конференцията събира над 80 учени от различни поколения, държави и теоретични нагласи, от почетни професори до докторанти. Целта й е да създаде възможности за плодотворен обмен на идеи относно традициите и динамичните промени в научните изследвания и преподаването на дисциплините, свързани с английския език.

Събитието бе открито в Аулата на Ректората от ръководителя на Катедра "Англицистика и американистика" проф. д-р Евгения Панчева, която изрази радостта си да приветства всички гости и участници в научния форум. Тя припомни историята и традицията в преподаването и научните изследвания в областта на англицистиката и американистиката в Алма матер.

Преподаването на английски като университетска дисциплина в България започва през 1906 г. Първоначално обучението по англицистика се предлага в рамките на Катедрата по германистика на Софийския университет. През 1928 г. университетската англицистика се обособява в самостоятелна специалност. Пионерските усилия на нейните първи професори Константин Стефанов и Руси Русев, а от 30-те години насетне и на придобилия международно признание шекспировед проф. Марко Минков, утвърждават високи стандарти и формират специалност „Английска филология“ като една от най-изявените области на българската академична хуманитаристика. През 1946 г. тя се обособява и като самостоятелно академично звено.

1

От самото си създаване специалността предлага широк набор от курсове, които покриват основните аспекти на англицистиката и американистиката и гарантират солидни филологически знания и умения - лингвистика, история на езика, история на литературата и практически семинари, изтъкна проф. Панчева.

В средата на миналия век в катедрата се осъществява преход към по-тясна специализация. Проф. Панчева подчерта, че литературознанието и лингвистиката, а по-късно и културологията, приложната лингвистика и теорията и практиката на превода се утвърждават като отделни сфери на академичното изследване и преподаване. През 1949 г. е въведена и първата американистична дисциплина - история на американската литература, ново поле, обогатено през следващите десетилетия със задължителни и избираеми литературоведски и културологични курсове.

Дори най-краткият исторически обзор не може да не отбележи най-изявените представители на тези поколения преподаватели в катедрата – учени от ранга на лингвистите проф. Жана Молхова и проф. Андрей Данчев и забележителни литературоведи и преводачи като проф. Владимир Филипов и проф. Александър Шурбанов, почетен доктор на университетите на Кент и Съри, Великобритания.

4

По думите на проф. Панчева понастоящем, в една епоха на преходи, Катедра "Англицистика и американистика" се състои от над 30 редовни и почти толкова хонорувани преподаватели. Тя предлага на своите над 500 студенти, магистранти и докторанти годишно внушителен брой задължителни и избираеми курсове във всички актуални полета на англицистиката и американистиката. За достойното съхраняване на традициите и тяхното адекватно преосмисляне говори фактът, че през последните шест години специалност „Английска филология“ неизменно се нарежда сред първите пет най-желани от кандидат-студентите специалности, отбеляза проф. Панчева.

По думите на ръководителя на катедрата, международната конференция "Традиции и преходи" (Traditions and Transitions) обединява минало и настояще, за да предложи възможни визии за бъдещето на англицистичното академично поле.

Проф. Панчева отправи своята благодарност за любезното съдействие и подкрепа към спонсорите и партньори на събитието - Посолството на САЩ в България, Посолството на Ирландия в България, Фонд "Научни изследвания" на Софийския университет, Фондация „Университетска англицистика и американистика“ и Културния център на Софийския университет.

3

Ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков поздрави присъстващите в залата и отбеляза, че Софийският университет, който през тази академична година отбелязва своята 130-годишнина, оглавява Националната рейтингова система и е сред най-добрите 700 университета в света. Той посочи, че честванията на 130-годишнината включват научни конференции, изложби и други културни събития.

Проф. Герджиков изтъкна, че Катедра "Англицистика и американистика" е една от най-старите и най-големите в Софийския университет. Той подчерта, че от създаването си тя е водещо звено, образователен и научно-изследователски център в областта, което сътрудничи с авторитетни университети и научни институции у нас и в чужбина.

2

Проф. Герджиков посочи, че програмата на конференцията включва много голямо разнообразие от теми и изрази увереността си, че участниците ще обменят опит, ще намерят нов поглед към проблематиката, а конференцията ще е продуктивна и успешна. Ректорът на Алма матер пожела на всички приятен престой в София и бъдещи професионални успехи.

5

Деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова не скри вълнението си от празника. Тя посочи, че още много важни изследвания предстоят да бъдат направени и е сигурна, че това е една от най-силните катедри не само във Факултета по класически и нови филологии, а в целия университет. Проф. Данова пожела на всички много успехи, интересни дискусии, а на катедрата – дълъг живот и още много поколения успешни абсолвенти.

6

Посланикът на САЩ в България Ерик Рубин благодари на ректора на Алма матер за домакинството на международната конференция. Той отбеляза, че се радва да присъства в Аулата по повод 90-годишнината на Катедрата и 130-годишнината на Софийския университет. Посланикът подчерта, че високо цени всичко, направено от преподавателите, техния труд и усилия. Той посочи, че през изминалите 90 години катедрата е била водеща не само в Алма матер, но изобщо в това научно-изследователско поле. Ерик Рубин допълни, че през следващите дни Университетът ще бъде поле за среща на интересни доклади от утвърдени изследователи и изрази надежда те да имат време да се опознаят и да открият колко много са общите неща между България и САЩ. Едно от тях е любовта към знанието и ученето.

Ерик Рубин посочи, че са щастливи да партнират с Университета, да осигуряват оборудване, книги и изследователски ресурси и пожела на присъстващите да имат продуктивна конференция и хубаво време в България.

7

Посланикът на Великобритания у нас г-жа Ема Хопкинс изрази вълнението си да участва в събитието и посочи колко важна е годишнината на катедрата, изтъкна нейните дългогодишни успехи и заслужената отлична репутация в България и чужбина. Тя отбеляза, че много харесва заглавието на конференцията – "Традиции и преходи" и обърна внимание на историческия контекст в развитието на английския език през годините. Посланик Хопкинс поздрави академичната колегия на Катедрата за постигнатото до момента и посочи, че очаква с нетърпение бъдещото развитие на нейните учени.

8

Посланикът на Република Ирландия в България Майкъл Форбс посочи, че през последните две години има много плодотворно сътрудничество с Факултета по класически и нови филологии и Катедрата по англицистика и американистика. Той припомни успешната работа с екипа на катедрата по организирането на международната конференция „Суифт днес: наследството му от Просвещението до съвременната политика“ през 2017 г.

По думите му, Университетът носи в бъдещето традициите, но също така помага в прехода към новото, уважавайки традициите. Майкъл Форбс добави, че очаква с интерес да чуе докладите на конференцията, поздрави организаторите и участниците и ги призова, наред с академичните си задължения, да не забравят да се забавляват.

9

Директорът на Британския съвет Любов Костова изтъкна, че през изминалите години Софийският университет, Катедрата „Англицистика и американистика“ и Британският съвет заедно са извървели дълъг и успешен път. Тя посочи, че ги обединява любовта към езика и културата и разбирането, че езикът и културата са обмяна на ценности и изграждане на мостове между хората. Тя посочи, че виждайки студентите, които завършват катедрата, има надежда за бъдещето.

По време на тържеството бе прочетен поздравителен адрес от името на проф. д-р Ценка Иванова – декан на Филологическия факултет и проф. д-р Людмила Костова, ръководител на катедра „Англицистика и американистика“ към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. В него се посочва, че през изминалите 90 години катедрата се е утвърдила като мащабен национален и международен център за изучаване на широк набор от англистични и американистични дисциплини, както и като престижно научно средище. Тя е един от стожерите на духовността в българското общество, пример за подражание, в която работят видни филолози с широко международно признание, допринесли много за развитието на науката, преводаческото дело и висшето образование у нас.

12

Международната научна конференция продължи с представяне на пленарните доклади по секции.

10

Репортаж на Телевизия "Алма Матер":