Начало / Новини / Новини и събития / Изследователи от Алма матер за поредна година са сред първите два процента най-добри учени в света

   
Изследователи от Алма матер за поредна година са сред първите два процента най-добри учени в света

Осемнадесет учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ са сред първите два процента най-добри учени в света за 2022 година съгласно известната като Станфордска класация.

Класацията групира всички изследователи в 22 научни области и 176 подобласти. Тя е съставена въз основа на комплексен анализ, който обхваща информация за брой цитирания, H-индекс, коригиран в съавторство Hm-индекс, цитати на статии при различни позиции на авторство и други.

В класацията фигурират имената на учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, от Българската академия на науките и други български университети. Българските изследователи са от различни области на науката и заемат челно място в класацията в съревнование с милиони свои колеги от цял свят.

Изявените учени от Софийския университет на базата на публикациите и цитиранията им през цялата им кариера са акад. Николай В. Витанов (188 място в Обща физика), проф. Иван Христов (522 място в Оптоелектроника), проф. Валентин Попов (1302 място в Приложна физика), чл.-кор. Стойчо Язаджиев (1454 място във Физика на ядрото и елементарните частици) и проф. Юлия Веселинова (7530 място в Приложна физика) от Физическия факултет.

Учените от Факултета по химия и фармация в класацията са акад. Николай Денков (620 място в Химична физика), акад. Петър Кралчевски (1956-2000 г.) (1019 място в Химична физика), чл.-кор. Димитър Цалев (1080 място в Аналитична химия), проф. Иван Иванов (1935-2018 г.) (1630 място в Химична физика), проф. Георги Вайсилов (1661 място в Химична физика), чл.-кор. Красимир Данов (1714 място в Химична физика), проф. Ирина Караджова (2211 място в Аналитична химия) и чл.-кор. проф. Тони Спасов (6219 място в Науки за материалите).

В класацията са и проф. Иво Грабчев от Медицинския факултет (1357 място в Химична физика) и проф. Димитър Вакарелов от Факултета по математика и информатика (9572 място в Изкуствен интелект).

В класацията на учените на базата на постиженията им през последните 5 години освен повечето от горните учени присъстват и д-р Марин Буков от Физическия факултет (375 място в Обща физика), проф. Славка Чолакова от Факултета по химия и фармация (1929 място в Химична физика) и проф. Василий Гольцев от Биологическия факултет (2835 място в Ботаника).

Данните могат да се намерят на адрес

https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/4