Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „През пространството и времето на Нова Европа. Дарение – книги от личната библиотека на проф. Хайнц Духарт“

   
Изложба „През пространството и времето на Нова Европа. Дарение – книги от личната библиотека на проф. Хайнц Духарт“

Във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „През пространството и времето на Нова Европа”. Експозицията представя книги от дарената на Алма матер лична библиотека на проф. д-р Хайнц Духарт, която съдържа около 8000 тома.

Изложбата може да бъде разгледана до 20 ноември 2016 г.

Проф. Духарт е германски историк с фундаментални изследвания в областта на новата и най-новата европейска история. Повече от две десетилетия той е тясно свързан със Софийския университет. Тези добри научни контакти стават повод той да дари своята лична библиотека, която ще се съхранява в Университетската библиотека като отделна колекция. Библиотеката на проф. Духарт е в процес на обработка, но част от нея е в електронния каталог и е на разположение на читателите на Университетската библиотека.

На официалното откриване на експозицията присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, проф. Хайнц Духарт, директорът на Университетската библиотека доц. Анна Ангелова, чл.-кор. проф. дин Иван Илчев, деканът на Историческия факултет доц. Тодор Попнеделев, доц. Иван Първев и представители на академичната общност.

3-A

Събитието бе открито от доц. Анна Ангелова, която припомни, че Университетската библиотека започва своето историческо развитие на базата на дарение. Още в първите години от живота на библиотеката в нейните фондове се вливат богатите лични библиотеки на емблематични университетски преподаватели като проф. Иван Шишманов, проф. Боян Пенев, проф. Любомир Милетич и редица други учени. Те не само обогатяват фондовете на библиотеката, но донякъде определят и научния им характер.

Доц. Ангелова добави, че още през 1899 г. Университетската библиотека приема първите две библиотеки на чужди учени – на езиковеда от Швейцария Алфред Оден и на украинския историк проф. Михайло Драгоманов. „Днес ви представяме на практика третата голяма сбирка на чужденец, която се влива във фондовете на Университетската библиотека, и която тепърва ще се ползва от поколения студенти и преподаватели от Софийския университет.“

Доц. Ангелова благодари за щедрия жест на проф. Хайнц Духарт и отбеляза, че това е една изключително стойностна колекция, която би била гордост за всяка една университетска библиотека.

1-a

Доц. Иван Първев от Историческия факултет представи накратко биографията на проф. д-р Хайнц Духарт. Той е един от най-известните немски историци, които се занимават с историята на Германия и с историята на Европа през периода 18-19 век. Дългогодишен преподавател и директор на Института за европейска история в Майнц. Като такъв той е съдействал български учени да специализират в Германия.

Доц. Първев подчерта, че екипът на Историческия факултет на Софийския университет с огромно удоволствие е приел идеята библиотеката на проф. Духарт да бъде дарена на Университета. Той благодари на предишния и настоящия ректор на Софийския университет проф. Иван Илчев и проф. Анастас Герджиков, които активно са съдействали за реализирането на идеята и финансирането на транспорта на томовете.

Доц. Първев подчерта още, че дарението на проф. Духарт е първото дарение на немски учен въобще за Софийския университет.

Деканът на Историческия факултет доц. Тодор Попнеделев заяви, че е истинска чест за Историческия факултет да има контакт с такъв учен, който смело дърпа напред европейската историческа наука в проблематиката, с която се занимава. „Чест е за нас да получим това дарение, защото общността, която се е събрала тук днес, се радва най-много на книги, които носят знанието и го предават във времето“, подчерта той и изказа своята благодарност.

Проф. д-р Хайнц Дурахт заяви, че за него е голяма чест да присъства на откриването на изложбата. Той подчерта, че е част от поколението изследователи, за които връзката с книгите има съкровен характер и той самият не би могъл да живее без книги. „Знаем, че всяка книга има собствена история, осъзнаваме силата и слабостите на всеки том, познаваме вярата на авторите. Връзката между изследователя и неговата библиотека е брак за цял живот. Ако в този в брак настъпи развод, това е повратен момент в живота на изследователя и този момент не преминава без сантиментални чувства. Но аз съм много щастлив, че моята библиотека беше така сърдечно посрещната в Софийския университет, така че днес съм напълно убеден, че ще намери приятели тук, на много километри далеч от първоначалното си място“ каза още проф. Духарт.

Немският учен уточни, че библиотеката му датира от началото на 60-те години на двадесети век и ще представлява интерес не само за историци, но и за юристи, изследователи на международните отношения и дори за геолози. По-голямата част от библиотеката е на немски език, но има и множество книги на английски, френски и други романски езици, както и много на славянски езици. Част от сбирката са много специални издания, посветени на Вестфалския мир и Стогодишната война, на ерата на Наполеон, Виенския конгрес.

5-A

Накрая проф. Духарт заяви: „Благодарен съм на моя приятел и колега Иван Първев, на ректора на Софийския университет за организирането на транспорта на библиотеката от Германия до София и на директора на Университетската библиотека за организирането на тази чудесна изложба. Щастлив съм, че библиотеката е в изключително добри ръце.“

Проф. Духарт подари на директора на Университетската библиотека доц. Ангелова факсимиле от Вестфалския мир – един от ключовите документи на европейската история, въпреки че България не е спомената в него. Факсимилето е с транскрипция и превод на латинския текст, което е издадено преди около двадесет години и отдавна е изчерпано.

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков връчи на проф. Духарт благодарствена грамота за щедрото дарение.

6-A