Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Нашите посланици в училище“ в галерия „Алма матер“

   
Изложба „Нашите посланици в училище“ в галерия „Алма матер“

От 3 май 2023 г. галерия „Алма матер“ е домакин на изложбата „Нашите посланици в училище“. Експозицията с фотографии е посветена на религиозното образование и е част от академичния календар за честването на 135-годишнината от създаването на Софийския университет и 100-годишнината на Богословския факултет.

Проф. дн Лаура Димитрова от Катедра „Визуални изкуства“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата приветства присъстващите, пожела успех на своите колеги от Богословския факултет и изрази готовност за сътрудничество по различни творчески и академични проекти.

1-7

Експозицията беше открита от доц. д-р Андриан Александров, зам.-декан по международната, научноизследователската и проектната дейност на Богословския факултет и председател на Центъра за изследване на катехизичното и религиозното обучение.

1-5

Доц. Александров обърна внимание към заглавието на изложбата – „Нашите посланици в училище“ и изтъкна, че учителите по религия са посланиците на Богословския факултет в обществото. Той допълни, че богословието не е само теоретична наука, а нейният смисъл е преди всичко в това да изпълни заръката на Спасителя: „Идете, прочее, научете всичките народи и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Светия Дух, като ги учите да пазят всичко що съм ви заповядал“, в която се акцентира на ученето и на това, че основен дълг на Христовите последователи е да учим всички хора на Божието слово.

1-9

На откриването присъстваха преподавателите от Богословския факултет, пряко свързани с религиозното образование: доц. д-р Костадин Нушев - автор на уроците по Християнска етика в учебниците, издадени от Светия Синод и одобрени от МОН, доц. д-р Иво Янев – ръководител на магистърската програма „Религия и образование“, гл. ас. д-р Полина Спирова – преподавател по Религиозна педагогика, както и гости, които имат интерес в тази област.

1-8

Изложбата може да бъде разгледана до 13 май 2023 г.

1-10
1-2