Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Език свещен на моите деди: хърватско-български паралели“ бе открита в Софийския университет

   
Изложба „Език свещен на моите деди: хърватско-български паралели“ бе открита в Софийския университет

Софийският университет е домакин на изложбата „Език свещен на моите деди: хърватско-български паралели“. Експозицията, посветена на българо-хърватските отношения през вековете, е представена в две части: в централното фоайе на Ректората и в Университетската библиотека и може да бъде разгледана до 16 март 2017 г.

По-рано през деня бе подписано споразумение за сътрудничество между Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ и Националната и университетска библиотека в Загреб.

4a

Събитието е организирано от посолството на Република Хърватия в София, Националната и университетска библиотека в Загреб и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

На откриването на изложбата присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, г-жа Лйерка Алайбег – извънреден и пълномощен посланик Република Хърватия, проф. Боряна Христова, зам.-министър на културата на Република България, заместник-ректорът на Университета проф. д-р Мария Стойчева, доц. д-р Анна Ангелова, директор на Университетската библиотека, г-жа Татяна Петрич, директор на Националната и университетска библиотека Загреб, г-жа Ясенка Заяц, съветник по въпросите за международно сътрудничество и др.

2

С изложбата се отбелязва 25-та годишнина от международното признаване на Република Хърватия и установяването на дипломатическите отношения с Република България. Експозицията, която носи името си „Език свещен на моите деди” от стих на българския писател и приятел на хърватите Иван Вазов, показва силните и разнообразни връзки между българския и хърватския народ през призмата на историята в различни аспекти: култура, образование, наука, литература, здравеопазване, музика, изкуство, градинарство и припомня на българската публика дълбокото приятелство и свързаност между двете страни.

Изложбата в София се фокусира върху представянето на двустранните културни отношения, особено през последните сто години. Освен чрез книгите и библиографския материал, посветени на тази тематика, които са изложени в Университетската библиотека, богатото хърватско-българско сътрудничество е представено и с помощта на изложбени пана.

9a

На официалното откриване на експозицията посланикът на Република Хърватия г-жа Лйерка Алайбег изрази задоволството си да приветства многобройните гости на събитието и заяви, че Софийският университет e един от многобройните символи на историческата връзка между Хърватия и България, които са представени на изложбата. Тя припомни, че единственият чужденец, който е бил ректор на Университета, е хърватинът Стефан Юринич (1911 – 1912 г.).

Нашите исторически отношения ни показват колко е важно да имаме солидарност и разбиране между нашите два народа и колко важно е всеки един от нас да може да допринесе за тази цел. Днес тази идея е по-ясна от всякога – и в региона, и в Европа, и в света“ – каза още г-жа Лйерка Алайбег. Тя добави, че целта на изложбата е да покаже, че нациите могат да не са изолирани и че колкото повече си помагаме, толкова по-добри резултати могат да бъдат постигнати.

5a

„Историята намира моменти, в които помощта от другите е от съществено значение. Днес Хърватия и България влагат ценни усилия, за да следват този път на двустранни отношения и на международната сцена“, каза още посланикът на Република Хърватия и благодари на всички, помогнали изложбата да бъде реализирана.

6a

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков заяви, че няма по-подходящо място от Университета за изложбата, представяща българо-хърватските отношения през вековете и препоръча на посетителите и гостите да разгледат и частта от експозицията, изложена в Университетската библиотека. Проф. Герджиков благодари на организаторите на изложбата и изрази надеждата си тя наистина да допринесе за осъзнаването на общата история и общото бъдеще на двата народа и всичко, което ги свързва.

Заместник-ректорът на Университета проф. д-р Мария Стойчева припомни в приветствието си, че в Софийския университет се изучава хърватски език и литература и подчерта, че за Университета е чест да бъде домакин на изложбата и да партнира с няколко хърватски университета, особено в рамките на програмата „Еразъм +“. Заместник-ректорът подчерта, че изложбата разкрива връзките между двата народа в различни сфери, както и малко известни аспекти на взаимоотношенията на двата народа.

8a

Д-р Татяна Петрич, директор на Националната университетска библиотека в Загреб, подчерта, че изложбата илюстрира тясното сътрудничество между българи и хървати, датиращо още от XII век със старите текстове на глаголица. Целта на изложбата е да покаже тези връзки през годините, които са в най-различни области. Експозицията също така представя и интересното и ценно наследство, съхранявано в библиотеката в Загреб и в библиотеката на Софийския университет.

Първоначалната идея за изложбата възниква в рамките на проект за събиране на библиографски данни с тема България и българската литература. Един от резултатите на този проект е изложба със същото име, представена в Националната и университетска библиотека в Загреб през 2015 г., реализирана с посолствата на България и Хърватия, Хърватско-българската асоциация „Йосип Щросмайер“ и други партньори.

111

Д-р Татяна Петрич отбеляза още, че на Университетската библиотека са дарени издания, които ще обогатят колекцията от хърватски теми в библиотеката. Тя подчерта, че в страницата на Националната и университетска библиотека в Загреб може да бъде разгледана и виртуална изложба, която представлява времева линия на най-важните събития от 885 г. до днес и представя дигитализирани произведения от редки колекции и други материали.

Д-р Петрич благодари на всички за усилията за организирането на събитието и подчерта, че това само началото на интензивно сътрудничество между двете институции.

По време на събитието студенти от пети курс, изучаващи хърватски език във Факултета по славянски филологии, прочетоха фрагменти от произведения на едни от най-известните хърватски автори, които говорят за България и свидетелстват за стабилните и трайни хърватско-български отношения.

3

Заместник-министърът на културата проф. д-р Боряна Христова също поздрави организаторите на изложбата. Тя заяви, че от години следи и подпомага дружеството „Епископ Йосип Щтросмайер“ и припомни книгата „Символи на българо-хърватското приятелство“, в която накратко са описани всички хора, имащи отношение към връзките между двата народа.

1