Начало / Новини / Новини и събития / Ирландският белетрист Джак Харт гостува в Софийския университет

   
Ирландският белетрист Джак Харт гостува в Софийския университет

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет известният ирландски поет и белетрист Джак Харт изнесе лекция на тема: „Митологията е като котела на Дагда: рог на изобилието, безкраен източник на вдъхновение за писателя и до днес“. Събитието бе организирано от Катедра „Англицистика и американистика“ към Факултета по класически и нови филологии.

 

На лекцията присъстваха посланикът на Ирландия в България Майкъл Форбс, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова, ръководителят на Катедрата „Англицистика и американистика“ проф. д.ф.н. Евгения Панчева, преподаватели, студенти и гости.

1

Събитието бе открито от проф. Панчева, която припомни преминалото с голям успех предишно гостуване на Джак Харт като пленарен лектор на конференцията „Ирландия и Европа“, организирана от катедра „Англицистика и американистика” през юни 2015 г. Проф. Панчева подчерта забележителния начин, по който авторът третира митологичната тематика.

4

Приветствие произнесе и посланикът на Ирландия в България Майкъл Форбс, който изрази радостта си да присъства на събитието. Той отбеляза, че се чувства много добре в Софийския университет и изрази надежда това сътрудничество, основано преди всичко върху литературата и културата, да се развие през следващите години.

Ирландският автор бе представен от д-р Джонатан Макрийди, преподавател в Катедра „Англицистика и американистика“. Джак Харт е роден в Ко Слиго през 1944 г. Работил е в Дъблин, където живее и до днес. Автор е на 24 учебника за средните училища. Бил е дългогодишен директор на Lucan Community College.

3

Харт е известен със своите сборници с разкази „Мърфи в подземния свят“ (1986), „Птици и други истории“ (1996) и „Изпод носа на Гогол“ (2004). Новелата му „Почит“ е публикувана през 1992 г. Първият му роман „След багера“ (2006) е първото литературно произведение, субсидирано от програмата „Проценти за изкуството“ на ирландското правителство. То е отбелязано в книгата на Дес Кени „101 ирландски книги, които трябва да прочетете“. Вторият му роман „Размишления в катраненото буре“ (2007) излиза първо в България, където се радва на забележителен успех. Харт е и автор на пиесите „Езикът на немите“ (2015) и „Загадъчната история на нещата“ (2016). Произведенията на Харт са преведени на 12 езика. Той е основател на Съюза на ирландските писатели и на Центъра на ирландските писатели.

5

В своята лекция Джак Харт предложи на публиката прочити и увлекателни коментари върху свои произведения, пресъздаващи божества от древноирландския пантеон. Лекцията беше последвана от дискусия, в която взеха участие режисьорът Камен Костов и студенти от катедра „Англицистика и американистика“.

2