Начало / Новини / Новини и събития / Институт „Конфуций“ към Софийския университет беше определен за сграда на годината в категорията „Сгради образование“

   
Институт „Конфуций“ към Софийския университет беше определен за сграда на годината в категорията „Сгради образование“

Националният конкурс "Сграда на годината" отличи най-качествените проекти в България за 2016 г. Конкурсът се провежда под патронажа на Министерството на регионалното развитие със съдействието на браншовите организации в строително-инвестиционния сектор. В надпреварата участваха 69 сгради, разпределени в над десет категории, които бяха оценявани от седемчленно жури от изявени професионалисти в строителството, архитектурата, културата и бизнеса с председател зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

В категорията „Сгради образование“ журито отличи с първо място реконструкцията на Института "Конфуций" към Софийския университет "Св. Климент Охридски“.

Реконструкцията и модернизацията на обособената за Института „Конфуций“ част от партерния етаж на сградата на бул. „Александър Стамболийски“ 82 е извършена от „АТ Инженеринг 2000“ ООД. Архитектурният проект е дело на арх. Станислав Константинов, арх. Александър Генчев и арх. Иглика Люцканова в сътрудничество със специалисти от „Ханбан” и университета за изучаване на чужди езици в Пекин. Конструктор е инж. Георги Колчаков.

1

"Институт Конфуций" към Софийския университет е един от 14-те най-добре работещи от общо 492 в целия свят. В резултат на това, Китайският съвет за международно развитие на китайския език "Ханбан" взема решение за неговото разширяване, с което го превръща в най-големият на Балканите и един от общо 6-те „моделни”, изградени на територията на Европа. Комплексът е разположен в сградата на бившия столичен образцов механотехникум на бул. "Ал. Стамболийски" 82, построена през 1951 г. по проект на големия български архитект Борис Капитанов.

Инвестицията за цялостното преустройство, обзавеждане и технологично оборудване на „Институт Конфуций” е осигурено от китайската държава чрез Китайският съвет за международно развитие на китайския език "Ханбан" и Софийския университет, който осигурява безвъзмездното ползване на етажа от сградата и двете бивши машинно-ремонтни халета.

2

Снимки: http://buildingoftheyear.bg/bg/

gramota