Начало / Новини / Новини и събития / Геолого-географският факултет участва в Софийския фестивал на науката

   
Геолого-географският факултет участва в Софийския фестивал на науката

За поредна година Геолого-географският факултет на Софийския университет участва в Софийския фестивал на науката (11-14 май 2023 г.), който се проведе в София Тех Парк. Събитието се организира от Фондация „Красива наука“ под патронажа на Министерство на образованието и науката и е в Календара на културните събития на Столична община.

60-годишнината на Геолого-географския факултет бе сред официалните теми на фестивалната програма. По време на четирите дни научно-образователен демонстрационен щанд посрещаше любознателните гости на фестивала от всички възрасти.

1-1

Децата можеха да се научат как се търси злато в река, да си направят сами кристали и да работят с микроскоп като същински учени.

1-5

Важен акцент в програмата на фестивала бе панелното събитие-дискусия „60 години Геолого-географски факултет – поводи за гордост и научни хоризонти“, в което участваха проф. Климент Найденов, доц. Георги Бърдаров, доц. Стелиян Димитров и доц. Димитър Желев.

1-6

В рамките на събитието бяха представени постиженията в научното и образователното развитите на факултета: приложение на технологии, полярни изследвания, нови образователни програми, работа с общности, партньорство с бизнеса и т.н.

1-3

Във фестивалната програма Геолого-географският факултет участва и с научнопопулярните презентации „Скритите реки на света“ и „Пластмасосфера, пластмасова пандемия, пластмасова епоха“ на доц. Димитър Желев и „Сателити на лов за горещи вълни“ на гл. ас. д-р Евгения Сарафова.

1-4

Поредицата от детски научни работилници „Чудният свят на минералите“ и „Културното богатство на Африка“, организирани от преподавателите и служителите във факултета д-р Станислава Мишева, Теодора Билярска и Кристина Методиева посрещнаха близо 200 ученици.

1-2

Във фестивалната програма със събития и демонстрационен щанд се включиха и младите полярни изследователи от Геолого-географския факултет гл. ас. д-р Елеонора Балканска, гл. ас. д-р Стефан Велев, гл. ас. д-р Ралица Събева, гл. ас. д-р Дочо Дочев.