Начало / Новини / Новини и събития / „Галилео и значимостта на спътниковите навигационни системи за европейското общество“ - лекция на д-р Марко Лизи

   
„Галилео и значимостта на спътниковите навигационни системи за европейското общество“ - лекция на д-р Марко Лизи

Конферентната зала на Софийския университет беше домакин на поредното публично събитие, проведено в рамките на програма "Космически предизвикателства". Този път гост-лектор бе д-р инж. Марко Лизи – мениджър по проектиране на сателитни навигационни системи и услуги към Европейската космическа агенция.

Д-р инж. Марко Лизи изнесе лекция за Европейската глобална навигационна система „Галилео“ и многото й приложения за всички видове транспорт, включително на опасни товари, при спешни случаи, за насочване на слепи, за проследяване на деца и домашни любимци, както и за предоставяне на точно време за финансовия сектор, електропреносната мрежа и други.

Той представи своята уникална перспектива върху темата и даде много примери за важни услуги, които глобалните навигационни сателитни системи вече предоставят във всекидневието. Присъстващите на лекцията видяха изстрелването на първия сателит от съзвездието Галилео, която е първата цивилна навигационна система, както и някои от новите услуги, които ще бъдат осигурени от нея, като например eCall.

1-k-2