Начало / Новини / Новини и събития / Фотографска изложба „Антарктида – поглед от другата страна” беше открита в Софийския университет

   
Фотографска изложба „Антарктида – поглед от другата страна” беше открита в Софийския университет

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 държавният глава по традиция връчи националното знаме на 27-та антарктическа експедиция

В Централното фоайе на Ректората на Софийския университет бе открита изложба, отразяваща живота и работата на българските полярници: „Антарктида – поглед от другата страна”. Показани са и уникални скални образци и вкаменелости от ледения континент, събрани от геолози от Алма матер.

Изложбата е организирана от Българския антарктически и

3

нститут и Националния център за полярни изследвания и е по повод 130-годишния юбилей на Софийския университет. С експозицията се отбелязва и 30-та годишнина от основаването на Българската антарктическа база „Св. Климент Охридски”. Изложбата е част от традиционните Климентови дни на Алма матер и може да бъде разгледана до 14 ноември 2018 г.

55
4444

Автор на снимките е Мирослав Цветанов, участник в 25-та и 26-та Българска антарктическа експедиция, а изложените скални образци и вкаменелости са събрани от геолозите от Софийския университет гл. ас. Дочо Дочев и д-р Стефан Велев.

8

Фотографска изложба „Антарктида – поглед от другата страна” бе открита от проф. Христо Пимпирев. Той се обърна към антарктиците, приятелите и съмишлениците с благодарност, че са дошли на откриването на изложбата. Той отбеляза, че за първи път освен снимков материал, се показва нагледно и какво правят и какво намират учените в скалите на Антарктида.

11

Тази изложба е малко особена, защото обикновено фотоизложба правим, когато се завърнем от експедиция. Сега я правим броени дни преди да тръгне новата експедиция“, каза проф. Пимпирев и добави, че първата група заминава на 9 ноември 2018 г. В приветствието си той отбеляза, че изложбата е посветена на 130-годишнината на най-старото българско висше училище и припомни, че първата българска експедиция до Антарктида е била свързана със стогодишнината на Софийския университет. „Ние имаме двоен юбилей – солидната годишнина на нашия университет и по-скромната 30-годишнина от първата българска антарктическа експедиция и от поставянето основите на нашата полярна база „Св. Климент Охридски с двете малки фургончета с вечното Куцо куче“.

14-1
555

Проф. Пимпирев изрази задоволството си, че на откриването на изложбата присъстват хора от първите експедиции, а Куцото куче вече е музей. Той добави, че експедицията, която предстои, започва на нова основа, с нови млади хора, които ще продължат делото, започнато преди 30 години, и й пожела успех.

4

На церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев поздрави полярниците и по традиция връчи националното знаме на ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев. Румен Радев подчерта, че българските изследователи на ледения континент винаги могат да разчитат на подкрепата на президентската институция.

„За двадесет и седми път нашите антарктици се отправят на научен поход към Южния полюс, за да предизвикат човешките възможности в едни крайно екстремни условия и да разширят познанието ни за света“, заяви президентът Румен Радев. Държавният глава прие членовете на 27-ата българска антарктическа експедиция, дни преди учените да заминат за българската изследователска база „Св. Климент Охридски“ на о-в Ливингстън.

„Изследването на Антарктида отдавна не е само любопитство и екзотика – това е вече необходимост“, посочи държавният глава и напомни, че леденият континент е барометър за глобалните климатични промени, начин да познаем по-добре миналото ни, но и ключ към разгадаването на нашето бъдеще.

100

Снимка: Прессекретариат на Президента на Републиката

Можем само да се гордеем, че българската държава и българските учени проявиха далновидност и стратегическо мислене, за да може днес България да има своя антарктическа база, свой Антарктически институт, да имаме авторитет на държава, която е сред пионерите в проучванията на този толкова важен за човечеството континент, каза държавният глава. Румен Радев благодари на посланиците на Аржентина, Бразилия, Испания и Португалия за съвместната работа на експедициите от различните държави.

„Знанията за Антарктида и нейните загадки привличат все повече млади хора и това наистина е бъдещето - да възпитаваме поколения, които да имат ново мислене за бъдещето на планетата“, заяви в словото си Румен Радев.

„Ние винаги сме следвали нашата мисия, с която да покажем, че България е уважавана полярна нация и винаги през годините сме имали подкрепата на президентската институция в трудни условия“, заяви в отговор проф. Христо Пимпирев. „Горди сме, че нашата полярна база е център на научни изследвания от цял свят, а нашите учени са ценени от своите колеги от други експедиции “, посочи още на церемонията проф. Пимпирев.

Програмата на българските учени за настоящия полярен сезон включва проучвания в областта на климатичните промени и изследвания на биологията в крайбрежната зона на Южния океан до българската база.