Начало / Новини / Новини и събития / Форум за насърчаване на младежкото предприемачество

   
Форум за насърчаване на младежкото предприемачество

Четиринайсет млади предприемачи от различни икономически сектори, пет менторски програми за обучение по предприемачество, четири възможности за финансиране на бизнеса и съвети от топ-експерт от кухнята на мултинационална компания се срещнаха на 16-тото издание на Европейски ден на предприемача 2018 г.

Форумът, организиран от Научноизследователския сектор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, бе под надслов „Младежкото предприемачество – практики и перспективи“ и се проведе в Дома на Европа на 5 ноември 2018 г.

„България е една от първите страни, които се включват в Европейската инициатива за провеждане на Европейски ден на предприемача преди 16 години и Софийският университет винаги е бил един от организаторите в партньорство с различни институции, каза при откриването Божил Добрев, Директор на Научноизследователския сектор на Софийския университет.

Тази година форумът се проведе с подкрепата на Министерството на икономиката, Областен информационен център София-град и София област и Innovation Starter, а домакин беше Представителството на Европейската комисия у нас.

Според заместник-министъра на икономиката Александър Манолев задачата пред министерството е България да стане стартъп инкубаторът на Европа. Ангажимент на държавата е да направи промени в нормативната уредба, за да се създаде по-благоприятна среда за развитие на предприемачеството и за насърчаване на младежкото предприемачество“, допълни той. Статистиката сочи, че през последните пет години в България са създадени около 2000 стартъпа.

PA052749

„Академичните структури не са затворени в себе си и не са далеч от националния и европейските пазари. Фактът, че Софийският университет в лицето на Научноизследователския сектор организира Европейския ден на предприемача за 16-та поредна година, доказва, че подобни форуми помагат за създаване на свободни духом млади хора”, заяви доц. д-р Георги Вълчев, заместник-ректор по учебната дейност – докторанти и продължаващо обучение на Софийския университет.

На форума бе съобщено, че към момента е обявена процедура “Подкрепа за предприемачество” по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ с общ бюджет от 67 млн. лева, насочена изцяло към стартиращи предприятия, които могат да получат грантова помощ от 50 000 до 200 000 лв.

PA052741

Според Николай Ценков, управител на Общински гаранционен фонд към Столична община, вече са подпомогнати над 360 проекта с над 130 млн. лева от фонда, който споделя риска пред банката за стартиращи предприятия.

Целта на фонда е да осигури растежа на иновативни стартъпи, каза той и за пример даде Box Sudio. Стартъпът въвежда иновация при производството на т. нар. „зелени екрани“ в кино индустрията. Процесът се нарича „chroma key“ и намира употреба както в киното, така и в различните телевизионни предавания за направата на специални ефекти, уточни неговият автор Филип Теодосиев.

PA052751

“Търсим предприемачи, които да са в синхрон с нашата стратегия и когато тези производствени структури се утвърдят, вече говорим за сътрудничество”, коментира нововъведенията в Nestle Стефан Добрев, директор иновационно сътрудничество в международната компания. Компанията работи с американската фондация MassChallenge, която не инвестира пари, но всяка година 400 иновативни предприятия кандидатстват за нейната програма, на която доброволно помагат 500 световни експерти. Целта е да се създаде екосистема с широка подкрепа. Тази година голямата диамантена награда спечели българинът д-р Петър Несторов от Scailyte“, каза Стефан Добрев.

Проф. Яна Топалова от Биологически факултет на Софийския университет представи Центъра за компетентност „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“, който вече разработва технологии преди бизнесът да ги поиска.

„Разчитаме на иновации в дисертации, разработки за създаване на технологии, които са на езика на бизнеса и имат принадена стойност“, потвърди тя, но не скри, че трудностите са как от идеята да се създаде реален бизнес. Тя заяви, че се разчита на компетентност в предприемачеството и целта на проекта за Центъра е да изгради ефективна инфраструктура и научноизследователски капацитет за развитие на иновации в кръговата икономика с фокус върху води, енергия и управление на отпадъци.

Платформа за споделено паркиране, която предлага запазване на паркомясто на избрано от клиента местоположение, представи Parknshare. С нея паркирането е бързо и лесно, а ефектът е намаляване на замърсяването от автомобилите. Нов начин на работа с визитни картички пък предлага KNNECT.ME. Интелигентността на продукта позволява намиране на желани контакти в рамките на секунди, а неудобните визитници остават в историята, заменени от бързо сканиране на информацията.

PA052810

Три предприемачески идеи от финалите на програмата на Техностарт 2 в ЕДП-2018 също участваха във форума. „Златна Перла“ осъществява производството на коприна, което е многовековна традиция, а продуктът се отличава с уникалност и достъпен лукс. Производство и продажба на НЕгенно-модифицирани, микробиологични препарати с приложение в селското стопанство и озеленяването представя BIORON Ltd. Иновативен метод за презентиране представи компанията HANCY. Тя предлага интелигентно решение за презентации, вкарвайки дистанционното за смяна на слайдове в пръстен, уточни основателят й Илия Дечиков, който е студент от Софийския университет.