Начало / Новини / Новини и събития / Форум „България-Корея 2017: Споделяне на добър управленски опит за устойчиво развитие“

   
Форум „България-Корея 2017: Споделяне на добър управленски опит за устойчиво развитие“

Софийският университет бе домакин на форума „България-Корея 2017: Споделяне на добър управленски опит за устойчиво развитие“. Организатори на събитието са Алма матер и Българо-корейската търговско-промишлена палата със сътрудничеството на Посолството на Република Корея в София, Софийска, Бургаска и Варненска общини, Българската търговско-промишлена палата и корейските компании в страната.

В рамките на конференцията бе подписан меморандум за сътрудничество между Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Университета за чуждестранни изследвания "Ханкук" в Сеул.

За първи път двустранен форум, насочен в еднаква степен към засилването на двустранното сътрудничество в академична, регионална и бизнес сфери, ще се проведе в три града. Форумът продължава на 8 юни в Бургас, Хотел „България“, Капитанска зала и на 9 юни - Варна, Икономически университет –Варна, Зала Аула.

4

На събитието присъстваха Шин Бунам, посланик на Република Корея в България, заместник-ректорите на Софийския университет проф. Мария Стойчева и доц. Елиза Стефанова, проф. Александър Федотов, директор на Центъра за източни езици и култури, доц. Татяна Томова, ръководител на Катедра „Публична администрация“ във Философския факултет, проф. Цветан Давидков, ръководител на Катедра „Стопанско управление“ в Стопанския факултет на Софийския университет, представители на областните управители на София, Варна и Бургас, преподаватели, изследователи, представители на местната власт и бизнесмени от двете страни.

1

Събитието бе открито с приветствие от заместник-ректора на Софийския университет проф. Мария Стойчева. Тя отбеляза, че това е най-старият, най-добрият и авторитетен университет в България и изрази радостта си, че с подписването на меморандума Алма матер ще има също толкова престижен партньор в Република Корея като Университета за чуждестранни изследвания "Ханкук" в Сеул. По думите й, темата на конференцията е изключително важна и за двете държави, а подписването на меморандума ще задълбочи в бъдеще отношенията между двете страни и техните институции.

Доц. Елиза Стефанова благодари на проф. Тодор Танев и на целия екип на Катедра „Публична администрация“ за подготовката и организирането на събитието.

2

Проф. Тодор Танев отбеляза, че една от целите на подписания меморандум е създаването на съвместна магистърска програма "Кореистика" на двата университета, в която да се подготвят млади хора – бъдещото свързващо звено между България и Корея в областта на бизнеса, икономиката, културните отношения и други.

По време на тридневния форум участниците ще обменят опит за ролята на лидерството и доброто управление в икономическия прогрес и просперитета на Република Корея и ще предложат индивидуална стратегия за българското развитие. Практическите цели на конференцията включват разширяване на академичното сътрудничество, съвместни учебни програми между българските и корейските университети и други.

По-амбициозната цел на форума е създаването на канал за обмен на високо равнище между двете страни и на нов двустранен бизнес модел. Форумът ще даде свеж тласък на регионалното развитие и сътрудничеството, които ще бъдат подпомагани в бъдеще от почетните консули на Корея в двата най-големи черноморски града - Бургас и Варна, назначаването на които предстои.