Начало / Новини / Новини и събития / Факултетът по педагогика отбеляза патронния си празник

   
Факултетът по педагогика отбеляза патронния си празник

Факултетът по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ традиционно отбеляза патронния си празник - 11 май, деня на светите братя Кирил и Методий. Събитието се провежда в рамките на Майските дни на културата на Алма матер.

Тържеството започна с празничен водосвет в Заседателна зала 1 в Ректората, отслужен от отец Йоан Карамихалев от църквата „Света София“.

Деканът на Факултета по педагогика проф. Бончо Господинов поздрави колегите си с Деня на светите братя Кирил и Методий – ден, който вече много години е официален празник на Факултета. Светите братя полагат основите на българското образование и с право точно днешният ден е празник на нашия факултет, посочи деканът и поздрави колегите си с усърдната работа покрай програмната акредитация на факултета. Проф. Бончо Господинов отбеляза още, че е на път да приключи процесът на разрешаването на един отдавна наболял проблем – факултетната библиотека. Помещенията за хранилищата са ремонтирани окончателно, отбеляза деканът и добави, че се очаква в края на годината да започне и самото преместване на библиотеката. Той пожела на колегите си и в бъдеще заедно, с общи усилия, макар и с различни мнения, да продължат да вървят все така уверено напред.

2

По време на празника бе отбелязана и 80-годишнината на проф. Доно Василев. Деканът на Факултета по педагогика посочи, че има много за какво колегията да му благодари и добави неговото специфично и неподправено чувство за хумор, което е помагало на всички, както и прямотата и добронамереността в общуването. „Убеден съм, че с прямотата си проф. Василев се е опитвал да помага и е помагал на много от нас. Точно добронамереността води и до прямотата. Прямотата и прецизната аргументация в неговите научни изследвания, прецизността в аргументацията на тезите, които отстоява“, каза проф. Бончо Господинов. От името на цялата колегия проф. Господинов поздрави проф. Василев с празника, пожела му да е здрав, по-често да бъде сред колегите си и му връчи почетен плакет.

5

„Не е важно какво получаваш от обществото, а какво даваш и то доколко е отразяващо твоите възможности. По това се измерва достойнството на всеки от нас“, посочи проф. Доно Василев. Той се върна в спомените си към студентските години, учителите, белязали неговия път в търсене на истината, както и началото на своята преподавателска кариера. „Образованието е институция, то е от различен род и не е пряко свързано с възпитанието и обучението“, подчерта проф. Василев и благодари на колегите си.

6

Проф. Доно Василев е роден през 1939 г. в село Петърница, Плевенско. Завършил е специалност „Педагогика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 1969 г. Доктор по педагогика е от 1976 г. От същата година е преподавател в Софийския университет, а от 1997 г. е професор по педагогика. Работи в областта на теорията и практиката на възпитанието, обучението, образованието, професионалното ориентиране и образование. Основни негови трудове са: „Критерии за нравствена възпитаност на учениците от V–VІІІ класове” (1979), „Професионална педагогика” (1983), „Проверяването и оценяването на знанията в обучението” (1987), „Диагностика на възпитаността” (1989), „Педагогика” (1992), „Теория на възпитанието” (1994), „Теория и методика на професионалното ориентиране” (2003) в съавторство, „Експериментална педагогика” (2008).

Проф. Доно Василев е автор на десетки научни и научнопопулярни статии, на студии в Годишници на Софийски университет, на множество доклади в сборници, които заедно с монографичните му трудове го представят като един от най-значимите автори и изследователи в педагогическата наука и практика.

От 1986 до 1989 г. е заместник-декан на Факултета по педагогика. През 1989 г. по негово предложение е възстановена лабораторията по Експериментална педагогика към Факултета. През 1999 г. за своята цялостна творческа и преподавателска дейност е награден с почетен знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Празникът продължи с публична академична лекция на проф. дпн Пенка Цонева. Анелия Фернандес представи есе на тема „Най-важният урок. Послание към бъдещите ми ученици“, спечелило награда в конкурса на PwC за студенти и докторанти по педагогика.

8

В рамките на празника бяха поднесени цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека.

По-рано през деня се проведе и Теоретичен семинар, посветен на празника на Факултета по педагогика. Събитието се организира от Катедра „История на педагогиката и управление на образованието“ на Факултета по педагогика. По време на семинара трима докторанти представиха резултати от научноизследователската дейност в областта на история и управление на образованието, а дванадесет студенти – резултати от осъществените от тях самостоятелни проблемно-исторически проучвания, фокусирани върху две изследователски полета: история на българското образование и история на неформалното образование.

1