Начало / Новини / Новини и събития / Европейска нощ на учените 2018 г. в Софийския университет

   
Европейска нощ на учените 2018 г. в Софийския университет

За поредна година в Европа се организира Европейска нощ на учените, финансирана по проекти от програма „Хоризонт 2020“. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ за пореден път участва в Европейската нощ на учените с богата програма за посетители от всички възрасти. Събитието е част от програмата на Алма матер за отбелязване на 130-годишнината на университета.

Събитията в Ректората започнаха още през деня с Ателие на младите таланти „По динозавърските стъпки”, което се състоя в Музея по палеонтология и исторична геология и в прилежащото фоайе. Освен игри, в музея децата се запознаха с тайните сили на фосилите, научиха повече за отминалите епохи, разбраха как древните животни оживяват в митологията и как могат сами да измислят супер-герои за свои комикси и игри.

Най-малките посетители нарисуваха мамута, постараха се да открият стъпките и отпечатъците на древните животни, присъстваха на демонстрации и експерименти.

В музея имаше и игри и задачи за децата, свързани с кариерата на учените.

2

В ранния следобед в Аулата се проведе и Националният конкурс на тема “По стъпките на учените в региона“.

В Централното фоайе на Ректората до 22.00 часа бе отворен и Европейски щанд, а желаещите се включиха в тематичната обиколка: „Софийският университет като живо културно наследство”, която започна от Централното фоайе.

5

В част от залите в Ректората се проведоха и дискусионни клубове. Участниците в тях се запознаха с историята и функционирането на Ханзейската лига – съюз на търговски градове и организации, често наричан първата международна корпорация и дори първообраз на Европейския съюз, и как той променя историята на Европа. Присъстващите узнаха и за средиземноморската диета през Античността и научиха за кулинарните постижения на древността и как тези традиции имат връзка с нашата кухня. Бе предложена и дегустация на печива по рецепти от исторически източници.

8

От темата за здравето през късната античност присъстващите успяха да научат за различните процедури, използвани от хората, живеещи през този период да се предпазват и справят с болестите, които са ги съпътствали. Освен това бяха показани находки на инструменти и рецепти за лекарства от този период.

14

В рамките на Нощта на учените 2018 г. докторанти на Софийския университет представиха „Трансфер на знания в Европа — какво научихме по време на мобилността в други държави и научни организации”.

Любителите на точните науки се запознаха с темата за „Повторните нови“ - интересни обекти, които се характеризират с многократни периодични избухвания в двойни системи, съдържащи бяло джудже.

13

Посетителите научиха за източниците на замърсяване в София и защо еколозите постоянно алармират за стойности, надвишаващи праговете. Кои частици наричаме фини прахови, откъде се вземат, кои са опасните метеорологични ситуации за повишени ФПЧ и как да се следи актуалното състояние в София

Те научиха и за историята на изследванията на Марс, както и за това как изучаваме океана от космоса, за най-новите методи за мониторинг на океана и какви новости за океана научаваме от тях.

Почитателите на науката чуха интересни факти за опазването на Черно море като част от Световния океан. Те се запознаха и със сеизмичните изследвания в района на българската антарктическа база на остров Ливингстън, научиха за две от българските експедиции на Антарктида, какви интересни явления се наблюдават и защо учените се интересуват от ледения континент.

6

Гостите на Ректората, които посетиха кабинетите по любопитство се включиха в учебната игра-лабиринт по средновековна история на България „Асеневци” и в Hands-on лабораторията по сглобяване на роботи, станаха свидетели и на демонстрации на прогнозата за времето, демонстрации на сеизмометьр и научиха как да си направят сами метеорологична станция.

Интересните събития в Ректората продължиха с историята и приготвянето на медовина. Най-любопитните успяха да дегустират напитката, приготвена по автентична рецепта.

Любителите на бойните изкуства също не бяха пренебрегнати – те научиха от Мирослав Лесичков, основател и инструктор в школа за средновековна фехтовка МОТУС, повече за традициите на бойното изкуство от Средновековието, неговото развитие и връзка с европейската култура и реалност през този период. Проведоха се и дискусии върху ръкописите, въз основа на които се развива дисциплината НЕМА (Historical European Martial Arts), както и защо можем да говорим за европейска традиция. Бяха представени реконструкции на хладно оръжие от средновековието и ранния ренесанс.

6

Присъстващите на Европейската нощ на учените 2018 в Ректората станаха свидетели на демонстрации на оптични илюзии и феномени. Те чуха интересни факти за човешкото зрение и неговите възможности и успяха да да видят как трепти мембраната на барабан, как се върти перката на вентилатор, как се нагрява въздухът.

Участниците в Нощта на учените се запознаха с инструментите и подходите за дигитална трансформация по метода на ДИГИТРАНС и да присъстваха на демонстрации.

7

Любителите на химията станаха свидетели на забавни химични демонстрации, направени от Корпуса за бързо гърмене на Факултета по химия и фармация. Те видяха как горят водата, камъните и пяната, как химиците могат да държат в голи ръце горящ огън и после да ги измият в течен азот с температура минус 196 градуса, как може водата да се втвърди при стайна температура и много други любопитни неща.

11

Не бяха пренебрегнати и почитателите на музиката – те се насладиха на Музикално-поетичната вечер на талантливи учени.

В Централното фоайе на Ректората пък се проведе викторина и томбола с награди „Клуб на знаещите”.

9

По-рано през деня посетителите в кампус „Лозенец“ на Факултета по математика и информатика на Алма матер станаха свидетели на Космическо сафари, предлагащо съвременни методи и средства за преподаване и учене на природни, технически, инженерни и математически науки чрез съчетаване на класически средства (звездни карти), изследователски подход на учене (DojoIBL система), виртуална реалност (Google Cardboard — очила за виртуална реалност), интерактивни методи и инструменти (интерактивна бяла дъска).

15
4

Репортаж на Телевизия "Алма Матер"