Начало / Новини / Новини и събития / Дни на лузофонията във Факултета по класически и нови филологии

   
Дни на лузофонията във Факултета по класически и нови филологии

В рамките на Майските дни на културата в Софийския университет и на традиционните Дни на лузофонията във Факултета по класически и нови филологии, специалност „Португалска филология“ при Катедрата по испанистика и португалистика, съвместно с чуждестранни партньорски институции, предлага богата международна програма от научни и културни събития в областта на лузитанистиката с участието на изтъкнати университетски преподаватели и дейци на културата от Португалия и Бразилия.

Начало на програмата на Дните на лузофонията дадоха два лекционни цикъла на доц. д-р Алдинида де Соуза Медейрош (Университет на щата Параиба, Бразилия), която посети Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в рамките на академичния обмен по програма Еразъм+ между двата университета.

4

Доцент Медейрош е утвърден в бразилските и международните научни среди изследовател на съвременната португалска литература и на нейната рецепция в Бразилия, автор на монографии, съставител на тематични сборници и организатор на редица международни форуми в областта на сравнителното литературознание.

В рамките на първия лекционен цикъл доц. Медейрош представи пред студентите и докторантите от специалност „Португалска филология“ на Факултета по класически и нови филологии литературното творчество и критическата рецепция в Бразилия на творбите на един от най-открояващите се романисти в света на португалоезичието – португалския писател Жозе Сарамаго, носител на Нобелова награда за литература. Вторият лекционен цикъл на доц. Медейрош бе посветен на бразилския писател Ариано Суасуна и на мястото на литературното му творчество в контекста на бразилската история и култура от втората половина на ХХ век.

1

Проф. д-р Едуардо де Алмейда Наваро от Университета на Сао Пауло, Бразилия, изнесе академична лекция на тема „Ролята на езика тупи в процеса на формиране на бразилския вариант на португалския език“. Проф. д-р Едуардо Наваро е виден бразилски филолог и лексикограф, автор на множество публикации, художествени преводи, речници и преди всичко на монографията „Съвременен метод за изучаване на древния език тупи“. Проф. Наваро проследи разпространението на езика тупи през XV в. и взаимодействието на езиците тупи и гуарани, представи източниците на диахронни сведения, както и съвременното състояние и разпространение на езика тупи, направи динамичен и занимателен преглед на морфосинтактичните и лексикалните характеристики на древния език тупи и тяхното влияние върху бразилския вариант на португалския език и топонимията на Бразилия, както и разпространението на лексика от езика тупи в съвременните европейски езици.

В рамките на Дните на лузофонията във Факултета по класически и нови филологии предстоят да се проведат Международният колоквиум „В търсене на по-голям свят“ , посветен на 100-годишнината от рождението на португалския писател Фернандо Намора (1919-1989 г.), чието цялостно творчество ще бъде представено от проф. д-р Паула Морао, директор на Института по португалски език и култура при Хуманитарния факултет на Лисабонския университет, както и среща на студентите и преподавателите от специалност „Португалска филология“ с португалската писателка Дулсе Мария Кардозо, специален гост на Международния панаир на книгата в София и на Софийския университет.