Начало / Новини / Новини и събития / Дипломира се випуск 2018 г. на Физическия факултет

   
Дипломира се випуск 2018 г. на Физическия факултет

На тържествена церемония в Аулата 145 бакалаври и магистри от випуск 2018 г. на Физическия факултет получиха своите дипломи за завършено висше образование. Десет от тях са пълни отличници.

Празникът бе открит от декана на Физическия факултет проф. дфн Александър Драйшу, който поздрави абсолвентите, техните преподаватели и близки. Обръщайки се към най-младите си колеги, проф. Драйшу заяви, че през годините на следването им те са извървели нелек път и със сигурност са имали и трудни моменти.

Вашето желание, вашата работа ви доведоха до постигането на една висока цел – висше образование по физика като възпитаници на най-старото българско висше училище – Софийският университет „Св. Климент Охридски“, каза деканът на абсолвентите и ги поздрави от името на целия екип на Физическия факултет.

5

Предполагам, че едва към края на вашето следване вие сте започнали да си давате сметка за зрелостта, която придобихте през годините. Знанията ви за света, знанията ви за природата се промениха. Вие израснахте като млади хора, способни да взимат решения и да поемат отговорност“, отбеляза още проф. Драйшу, обръщайки се към випускниците и предположи, че мнозина от тях ще заемат ръководни позиции в обществото и че ще им се наложи да търсят отговори на трудни въпроси. Той им пожела да имат търпение и смелост, да бъдат толерантни към чуждото мнение и да се стремят да се придържат към златното правило, формулирано преди 2500 г. от Конфуций: „Това, което не желаеш за себе си, не прави на другите“.

6

Деканът пожела на завършващите с опита и със знанията си да имат смелостта да работят за един по-добър и по-хуманен свят и цитира Алиса от „Алиса в страната на чудесата“: „Няма смисъл да се опитвам. Не може да се вярва в невъзможни неща“. Проф. Драйшу посочи, че ако хората вярваха само във възможното, днес нямаше да сме в състояние да прекосяваме океани, да напуснем повърхността на нашата планета и дори само за секунди да намираме нужната ни информация в огромното море на документираното човешко познание.

В края на приветствието си деканът пожела на абсолвентите да запазят способността си да мечтаят и ги поздрави с дипломирането.

11

Заместник-ректорът на Алма матер проф. Мария Стойчева се обърна към завършващите и техните родители, близки и приятели, които са били заедно с тях по този нелек път. Тя посочи, че те се дипломират в годината, в която Софийският университет отбелязва своята 130-годишнина и припомни началото на Алма матер от основаването му през 1888 г. По думите й, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ произвежда над 40% от научната продукция на всички университети в България. Тя подчерта, че само за 2016 г. преподавателите и изследователите на Физическия факултет имат над 200 публикации и над 7000 цитирания в световната научна мрежа.

3

Проф. Стойчева призова младите си колеги да бъдат горди, че завършват този университет и факултет, както техните преподаватели, виждайки плодовете на своя усилен труд, днес се гордеят.

„Този ден е за вас. За постигнатото от вас, за упоритата работа, за тази изключителна целенасоченост, но и за моментите на творческо вдъхновение от академичната работа, която ние искрено се надяваме, че ще подтикне бакалаврите да продължат в магистратура, а завършващите магистри да продължат по-нататък в научната и образователна степен доктор“, каза проф. Стойчева.

4

Тя призова абсолвентите да не се съмняват, винаги да се връщат към Софийския университет с добро чувство и гордост. С уверението, че са получили отлично образование и с пожеланието да вървят напред, проф. Стойчева обяви випуск 2018 г. на Физическия факултет за успешно завършил.

12

Отличникът на випуска Виктор Данчев поздрави своите колеги по случай дипломирането им. В приветствието си той акцентира на това, че занимаващите се с наука трябва да работят заедно и че няма дял от физиката, който да е по-малко или повече важен от друг дял. „Никой не може да се справи сам с физиката, никой не може да работи сам във физиката. Трябват експериментатори, теоретици, трябват хора, които се занимават от най-малкото до най-голямото. Абсолютно всичко“, подчерта Виктор Данчев и разказа за физика Лев Ландау, когото един ученик попитал кой дял на физиката е най-достоен, за да се занимава с него, кой дял на физиката е най-важният. Ученият отговорил: „Драги ми момко, ако смяташ, че има дори един дял от физиката или една част от физиката, която е недостойна за теб, то тогава ти не си достоен за физиката“.

Виктор Данчев призова абсолвентите да работят заедно за науката и за бъдещето.

2

Проф. Мирослав Абрашев от Физическия факултет поздрави абсолвентите от името на преподавателите. Той отбеляза, че в този ден Аулата е пропита с тържественост и посочи, че може би ще усетят това по-късно – всеки път, когато ги попитат къде са завършили. По думите му, словосъчетанието „Физика в Софийския университет“ винаги е звучало тържествено и ще усетят това най-вече по реакцията на питащите.

14

Той отбеляза, че младите му колеги са получили образование, което е напълно конвертируемо в цял свят. Призова ги да правят смели планове за живота си, без да се съобразяват с географията. Да бъдат авантюристи. Той подчерта, че дипломата е важна само за кандидатстването при формални позиции, а в сериозната наука и научни групи това не е важно. Там по-важна е личната препоръка от авторитетни учени. Той изрази увереността си, че младите му колеги са били студенти на поне няколко такива преподаватели и са успели да ги впечатлят. Пожела им винаги да има кой да ги препоръча, когато им се наложи.

10

„Както всеки родител мечтае децата му да станат по-добри от него, така и ние, преподавателите, искаме да ви видим станали по-добри и по-успели от нас. Някои от вас ще го постигнат, което ми дава спокойствие. Поздравления за дипломирането!“, каза в края на приветствието си проф. Абрашев.

Празникът продължи с връчването на дипломите.

15
17
18
16