Начало / Новини / Новини и събития / Десета юбилейна международна научна конференция "Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта"

   
Десета юбилейна международна научна конференция "Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта"

В Ректората на Софийския университет се проведе международна научна конференция на тема: "Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта“. Събитието се организира от Департамента по спорт и е част от програмата на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Проф. Анжелина Янева, председател на Организационния комитет на конференцията, откри научния форум като отбеляза, че за нея е удоволствие да приветства участниците в юбилейната конференция и посочи, че тази година е юбилейна и за Софийския университет, който чества своята 130-годишнина. Тя изрази надеждата си научните успехи да продължат все по-активно.

1

Заместник-ректорът на Алма матер проф. Ренета Божанкова също отправи своя поздрав към колегите и гостите на събитието. Тя поздрави всички с този научен форум и пожела успех както на конференцията, така и на цялата колегия на Софийския университет, която присърце приема спорта, рекреацията, физическото възпитание, грижите за здравето, грижите за младите, подготвени хора, които са бъдещето на България.

3

Проф. Божанкова изрази радостта си от изключителните успехи на Департамента по спорт. По думите й, една такава конференция предполага, както да бъдат коментирани постигнатите резултати, така и да се набележат нови насоки за развитие в научната област. Заместник-ректорът отбеляза, че изключително много се радва, че гости на научния форум са представители както на държавните институции, така и партньори от други български университети и от чужбина.

4

Проф. Божанкова пожела успех на събитието и добави, че днешните разговори ще доведат до резултати в българското висше образование, ще са основа за още повече амбициозни начинания на Департамента по спорт на Алма матер.

4-1

Г-н Валентин Зайков поздрави проф. Анжелина Янева за това, че дълги години показва, че спортът и физическото възпитание няма как да се развиват успешно без науката. В цял свят големият спорт се прави в университетите, отбеляза той и поздрави организаторите, че са превърнали конференцията в традиция.

Той прочете и поздравителен адрес от името на г-н Славчо Атанасов от Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта към 44-то Народно събрание. „Спортът е преди всичко триумф на духа, на човешкия избор за самоусъвършенстване, на смелостта да влезеш в битка и на твърдостта да не се отказваш. Като нация притежаваме неоценимо спортно богатство и търсенето на съвременни и модерни решения в подобни конференции са изключително важни за популяризирането на физическото възпитание и спорта в обществото“, се казва в адреса на г-н Славчо Атанасов.

5

Директорът на Департамента по спорт на Софийския университет доц. Боряна Туманова приветства гостите и отбеляза, че да работиш в областта на спорта, науката и образованието днес не е лесно. Тя поздрави проф. Анжелина Янева като основател и основен двигател на научния форум и колегите, които правят това възможно. Доц. Туманова изрази увереността си, че ще се проведе един пълноценен научен дебат, ще се разменят идеи и знания от учени със свои име и авторитет. Тя благодари на всички участници и пожела успешна работа.

На откриването на юбилейната конференция бяха поднесени поздрави от различни институции, колеги от български и чуждестранни университети.

Форумът продължи с представянето на докладите и дискусии, разделени в тематичните направления: физическото възпитание, спортът и рекреацията в образователната система; рекреацията, анимацията и спортът в свободното време – превенция за здраве; теория и методика на физическото възпитание и спорта; връзка на физическото възпитание и спорта с други дейности и научни области.

В събитието участваха над 70 изследователи от чужди университети - Русия, Казахстан, Македония и от редица български университети.

По традиция обсъжданията и решенията на този годишен форум се представят в меморандум, който информира академичната общност, изпълнителната и законодателната власт за проблемите на спорта и спортната дейност в университета и училището.

Конференцията е по Проект с частично финансиране на научни изследвания в Софийския университет „Св. Климент Охридски” № 8010-75/19.04.2018 г.