Начало / Новини / Новини и събития / Четвърти Ден на очарованието на растенията – 2017

   
Четвърти Ден на очарованието на растенията – 2017

В Биологическия факултет на Софийския университет се провежда Четвъртият Ден на очарованието на растенията-2017. Той се организира от АгроБиоИнститута на Селскостопанската академия (АБИ-ССА) и Биологическия факултет.

Събитието се провежда под егидата на Европейската организация за растителна наука (EPSO) и със съдействието на проект СТАРБИОС2 по програма „Хоризонт 2020“ на АгроБиоИнститута. То има за цел да популяризира растителната наука сред деца, ученици, студенти и всички заинтересовани граждани и се провежда едновременно в много страни по света. За първи път България участва в инициативата през 2015 г.

На откриването на събитието присъстваха деканът на Биологическия факултет доц. Стоян Шишков, директорът на АгроБиоИнститута проф. Димитър Джилянов, учени, преподаватели, студенти и ученици.

1

Благодарение на инициативата много хора имат възможността да се информират за важността на растителната наука за селското стопанство, за устойчивото производство на храни, за градинарството, горското стопанство и за нехранителни продукти, като хартията, дървесината, химикалите, енергетиката и фармацията. Ключовото послание на събитието е ролята на растенията в опазването на околната среда.

2

Денят на очарованието на растенията се провежда и като ден на отворените врати и в него са включени различни конкурси за най-добра рисунка, презентация или видео, снимка и есе. В рамките на събитието са организирани интересни инициативи за деца и юноши, сред които кът за изработване на апликации, засаждане на цветя и семена от различни растения, посещения в хербариума и Геномния център на Биологическия факултет.

3

Онагледяващи презентации, постери и опитни постановки предоставят информация по различни теми, свързани с растенията и тяхното значение, а богатството на растителния свят е представено с презентации, посветени на различни теми: как да си направим сами органична тор; за хищните и лечебните растения; за ползите на растителната биотехнология; за етеричните масла; за растенията-вампири; за молекулярна генетика при растенията и други.

4

Изложби на снимки, рисунки и колекция от цветни декоративни растения допълват предвидените дейности. През целия ден посетителите имат възможност да разгледат изложба-базар на декоративни растения на Института по цветарство в Негован; Изложбата на рисунки и есета от конкурса “Защитените и застрашени растения на България”, както и видеостената с презентации и снимки от конкурса “Защитените и застрашени растения на България”

В края на деня ще бъдат наградени победителите в различните конкурси, определени чрез гласуване в страницата на събитието във Фейсбук.

5
6
7
8
9
10
11
12