Начало / Новини / Новини и събития / Богословският факултет бе удостоен с ордена „Св. апостол Карп“ – първа степен

   
Богословският факултет бе удостоен с ордена „Св. апостол Карп“ – първа степен

В деня на Народните будители в Стара Загора бяха отбелязани сто години от кончината на Старозагорския митрополит Методий (Кусев). Двудневното честване беше организирано от Старозагорската митрополия, Богословския факултет на Алма матер и фондация „Митрополит Методий Кусев“. На тържествата присъстваха деканът на Богословския факултет доц. Ивайло Найденов и преподаватели от факултета, представители на местната власт, общественици и жители на града, както и гости от Северна Македония, родственици на митрополит Методий.

В рамките на събитието митрополит Киприан връчи най-голямото отличие на епархията – ордена „Св. апостол Карп“ – първа степен, на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за неговата църковно-просветна и образователна дейност в създаването на кадрите на Българската православна църква. Митрополит Киприан изтъкна колко е важно за Българската православна църква да има образован клир, познаващ истините на православната вяра и верен на Божията правда, за да може успешно да върши своето спасително дело сред българския народ. Деканът на Богословския факултет доц. Ивайло Найденов, който прие отличието, благодари за признанието за дейността на най-старото богословско висше училище у нас и изрази своята убеденост, че възпитаниците на факултета и занапред ще намират реализация на своите знания на полето на църковната мисия у нас.

1-Орден св.ап. Карп 1-ва ст. - грамота

В научния форум, посветен на живота, възгледите и дейността на митрополит Методий (Кусев), участваха преподавателите от Богословския факултет проф. Дилян Николчев, доц. Павел Павлов, доц. Любомир Игнатов, доц. Костадин Нушев, гл. ас. свещ. Стефан Стайков, доц. Иво Янев, гл. ас. Иван Йовчев, като в дискусията се включи и родственикът на митрополит Методий Владимир Дюлгеров. Те обсъдиха делото на митрополит Методий, като отделиха внимание не само на дейността му в борбата за църковна и национална независимост, с която преди всичко е известен у нас, но и на богатата му пастирска дейност, на ярката му личност, силен характер и нелицемерна любов към хората.

1-Орден
1-Грамота орден св.ап. Карп - 1-ва степен (1)