Начало / Новини / Новини и събития / Благотворителната изложба в подкрепа на ремонтни дейности в Астрономическата обсерватория на Софийския университет събра над 1 500 лв.

   
Благотворителната изложба в подкрепа на ремонтни дейности в Астрономическата обсерватория на Софийския университет събра над 1 500 лв.

Инициираната от ученици от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски” благотворителна изложба с оригинални астрофотографии премина при голям успех. Събраните средства до момента надхвърлят 1 500 лв. Със сумата ще бъдат подпомогнати ремонти дейности в Астрономическата обсерватория на Софийския университет в парк „Борисова градина“.

 

Изложбата можеше да бъде разгледана между 23 януари и 2 февруари 2017 г. в Централното фоайе на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, и на 3 и 4 февруари в Астрономическата обсерватория на Университета. В последните две вечери програмата бе съпроводена от кратки популярни лекции и наблюдения с няколко телескопа.

Поради повишения интерес срокът за набиране на средства в помощ на ремонтни дейности в Астрономическата обсерватория ще продължи до 16 февруари 2017 г. включително. До този ден включително сметката ще е активна, а дарения на място ще се събират в рамките на следващите две сбирки на кръжока по астрономия – на 9 и 16.02 от 19:30 до 21:00 ч. във Физическия факултет на Софийския университет.

1

След кратка пауза през януари, кръжокът по астрономия на катедра „Астрономия“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски” продължава с интересни сбирки всеки четвъртък от 19:30 ч. Всички лекции са напълно безплатни и отворени за посетители, независимо от тяхното образование или професионална реализация.

7

На 9 февруари 2017 г. Никола Каравасилев ще разкаже за българските медали от олимпиадите по астрономия, седмица по-късно Пенчо Маркишки ще продължи интересната си лекция за телескопите в България.

6

През март лекциите ще бъдат свързани с българското участие в най-големият научен център в света – CERN, изследването на ярки сини променливи от България и причините и решенията, свързани с глобалното затопляне.

Последните четвъртъци на февруари и март (23.02 и 30.03) сбирките ще бъдат в Астрономическата обсерватория на Университета в парк „Борисова градина“ с разговори за актуални астрономически открития и събития и наблюдения с телескоп при ясно небе.

Krujok_programa_2017