Начало / Новини / Новини и събития / Алма матер получи награда на вестник „24 часа“ за най-добър университет в България

   
Алма матер получи награда на вестник „24 часа“ за най-добър университет в България

На церемония, организирана от вестник „24 часа“, за първи път бяха връчени награди на най-добрите университети, определени на база на тяхното класиране в Рейтинговата система на висшите училища в България.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е лидер в Рейтинговата система, заемащ първо място в 21 от 25 направления, в които обучава студенти.

Ректорът на най-добрия университет в България проф. Анастас Герджиков получи наградата от президента на Република България Росен Плевнелиев.

Ректорът изказа благодарност за последователните и надпартийни усилия на последните петима министри на образованието, които неизменно са водили към това, което университетите най-после хвалят - реформата във висшето образование, Стратегията за развитие на висшето образование, изменението на Закона за висше образование от тази година, няколко подзаконови нормативни акта и Рейтинговата система на висшите училища в България.

1

Снимка: Вестник "24 часа"

Проф. Герджиков благодари на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и подчерта, че Софийският университет и Столичната община са постоянни партньори в най-различни инициативи. Ректорът изказа благодарност на Георги Стойчев от „Отворено общество“, който е главният виновник Рейтинговата система не просто да се развива, но и да еволюира през годините към все по-добро.

Специална благодарност проф. Герджиков отправи към главния редактор на вестник „24 часа“ Борислав Зюмбюлев и издателя на вестника г-жа Венелина Гочева.

Благодари и на ректорите на всички висши училища, които освен конкуренти са и партньори на Софийския университет.

„Най-много искам да благодаря на нашите преподаватели и студенти. Те са истинската причина всяко едно от тези направления да бъде на първо място. Благодаря ви от сърце и се надявам, че заедно ще постигнем още по-големи успехи“, каза в заключение ректорът на Софийския университет.