Начало / Новини / Новини и събития / Академичната учебна 2018/2019 г. в Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше официално открита

   
Академичната учебна 2018/2019 г. в Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше официално открита

Официално бе открита академичната учебна година на най-старото висше училище в България, което през 2018 отбелязва 130 години от своето основаване. Гости на церемонията в Аулата бяха вицепрезидентът на Републиката г-жа Илияна Йотова, заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев и заместник министър-председателят Томислав Дончев.

Празничният ден започна по традиция с утреня и Божествена света литургия в параклиса на Богословския факултет с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, възглавена от Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Светия Синод.

1

Преди началото на академичното тържество ректорът проф. дфн Анастас Герджиков, членовете на Академичния съвет на Софийския университет и вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова поднесоха цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви.

4

Ректорът на Алма матер приветства гостите на тържеството в Аулата на Ректората, отбелязвайки, че на прага на своето четиринадесето десетилетие най-старият и най-голям университет в България ги посреща с нови постижения. Университетът запазва първото си място му в националната рейтингова система и достойно място в международните класации. Той е водещ в научните изследвания в страната със сериозни публикации на своите преподаватели, изследователи, докторанти и студенти, със спечелените проекти и награди, между които най-големият брой успешни проекти по програма Хоризонт 2020, участие и в трите центъра за върхови постижения в страната, в два от които като водещ партньор, и в центрове за компетентност, в един от които е водеща институция.

111

Проф. Герджиков посочи, че Софийският университет продължава да поддържа високо качество на образованието, да въвежда новите технологии и нови методи на преподаване и да разкрива нови и перспективни специалности и програми.

Ректорът отбеляза, че ролята на Софийския университет в духовния живот на България се затвърждава от огромния брой и разнообразието на културните събития, обществените обсъждания по ключови теми и различни инициативи: „Културният ни център, Театър „Алма алтер“, нашите музеи и изложбени зали, университетското радио и студентската ни телевизия имат сериозни постижения и още по-обещаващо бъдеще“, отбеляза той в словото си.

Проф. Анастас Герджиков подчерта, че високото качество на образованието и на научните изследвания се дължи на преподавателите, много от които са носители на националните награди за наука „Питагор“ и на престижни международни награди, публикуват активно и основават преподаването на научните си изследвания – най-сигурната отличителна черта на качественото висше образование.

5

Ректорът припомни, че в Университета се обучават над 20 000 студенти, които ежегодно печелят преобладаващата част от наградите в олимпиади и състезания в областта на математиката и информатиката, природните, хуманитарните и обществените науки. 1000 от тях са чуждестранни студенти, а броят на нашите студенти, отиващи за частичен срок на обучение в чужди университети, и на чуждите студенти, избрали Софийския университет за студентска мобилност, надхвърля и най-смелите очаквания отпреди десетина години.

„Близо 300 000 студенти са вече завършили Софийския университет и са се реализирали по начин, носещ удовлетворение за тях и полза за обществото“, подчерта проф. Анастас Герджиков. Той акцентира, че в годината на 130-годишния си юбилей първият български университет полага още по-големи усилия да запази и надгради тези постижения: „Ние продължаваме да привличаме най-добрите преподаватели и изследователи, да обновяваме учебните планове и програми, да развиваме сътрудничество с близо 1000 партньорски университети по цял свят, да повишаваме качеството, да вървим в крак с дигиталните промени и да подготвяме младите за предизвикателствата на променящия се пазар на труда и на новата индустриална революция. Готвим и нова стратегия за развитието на Софийския университет, която да посочи пътищата за постигането на тези цели“.

12

Ректорът на Алма матер посочи, че най-важната задача на Университета е да създаде активни и честни граждани, търсещи личности, които не се притесняват да поставят въпроси, да отстояват мнението си и да проявяват разбиране, уважение и толерантност към мнението на другите. По думите му, именно тук са най-компетентните експерти във всяка област на обществения живот, тук са младите хора, които са най-заинтересовани от правилността и бъдещия успех на политиките, които избираме днес.

„Наш дълг е да покажем на обществото пътя напред, да издигаме глас срещу всяка несправедливост и да бъдем гарант за спазването на свободата на словото и за осигуряването на обществения интерес. Университетската автономия ни осигурява независимост от политическата и икономическата конюнктура и с посланията си трябва да спечелим доверието на обществото, което има нужда от национална институция, на чиято преценка може да разчита“, каза проф. дфн Анастас Герджиков.

8

В изказването си ректорът на Софийския университет се обърна и към най-младите си колеги, които днес прекрачват прага на Алма матер. Проф. Герджиков посочи, че като родени на границата на два века и прекарали целия си съзнателен живот в 21 век, те са израснали с новите технологии и с новите предизвикателства на това столетие. „Вие сте бъдещето на българската нация и на света. Положете усилия да се учите и да работите така, че да бъдете достойни за тази отговорност“, призова ректорът.

Проф. Герджиков отбеляза, че ученето ни помага да израснем като личности, да развием знанията и уменията си и самите себе си, дава ни нови възможности – за по-добра работа, за по-висока заплата, за по-добри постижения и дори променя химията на мозъка, с което забавя процесите на стареене, намалява вероятността от деменция и Алцхаймер, развива способността за мислене и паметта и съвсем реално увеличава мозъка.

7

По думите на проф. Герджиков, колкото по-разнообразни знания и умения изучаваме и усвояваме, толкова повече научаваме за околния свят и по-добре опознаваме себе си, по-добре се ориентираме в света около нас и по-лесно откриваме важното в огромната информация, която ни залива. Ученето ни прави по-културни, то е интересно и забавно. Благодарение на ученето ставаме по-добри личности. Знанието ни прави по-толерантни и способни на емпатия, а това ни позволява не само да разберем позицията на другите, а и по-лесно да ги убедим в нашата, подчерта ректорът.

„Най-важното обаче е, че ученето и знанието ни правят щастливи. Ученето доставя удоволствие, а знанието – удовлетворение“, каза проф. Герджиков и призова младите си колеги да открият за себе си привлекателната сила на знанието и науката.

„Пожелавам ви да постигнете успехи, които да направят вашите родители и нас, вашите учители, горди и щастливи. Пожелавам на всички студенти, преподаватели, изследователи и служители спокойна и успешна година и радостно посрещане на юбилея“, каза в края на словото си проф. Анастас Герджиков. С тези думи той обяви академичната учебна 2018/2019 година за открита.

Цялото слово на ректора можете да видите тук .

12-1

Гостите, преподавателите и студентите, присъстващи в Аулата, бяха поздравени и от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.

„Във всички факултети на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се ражда и формира бъдещето на България. Младата ви енергия ни е толкова необходима днес за сплотяваща идея и национална кауза“, каза вицепрезидентът и пожела на студентите да мечтаят смело и свободно. „На вас разчитаме да преведете страната ни през изпитанията на кризи, да я утвърдите като модерна и развита страна – мястото, което заслужава“, заяви още Илияна Йотова. Тя отбеляза, че се нуждаем от много по-големи инвестиции в знанието, в образованието и науката. „За мъдростта на един държавник се съди по отношението му към училището – от най-малкото до най-голямото, към учителя в основното училище до професора в университета“, отбеляза Илияна Йотова.

В приветствието си вицепрезидентът акцентира и върху юбилейната годишнина на Софийския университет. „130-годишната история на университета носи в себе си много изпитания и трудности, но е познала славата и възхода. Историята на Софийския университет започва с историята на току-що освободената, но прохождаща държава, история, разказана през образованието и науката. Историята на един народ, готов за своето ново Възраждане, на неговите духовни водачи“, посочи вицепрезидентът.

14

По думите на Илияна Йотова, благодарение на преподавателите и студентите отдавна престижът на университета е излязъл извън пределите на страната и има своето място в световното развитие на науката и образованието. Университетът привлича много млади хора от други държави. „Все повече момчета и момичета от български произход от историческите ни диаспори се завръщат към родината и пътят им започва именно оттук“, отбеляза вицепрезидентът. Илияна Йотова изтъкна, че през годините Софийският университет остава верен на традицията винаги да бъде първи, сред най-добрите.

Вицепрезидентът завърши приветственото си слово с думите: „Положихме свежи цветя пред фигурите на Евлоги и Христо Георгиеви. Убедена съм, че най-големият дар за тях е да видят изпълнено завещанието си – желание за повече образование, просветено общество, буден народ, който помни древната си история и иска да строи бъдеще!“

15

В своето приветствие заместник-министър председателят Томислав Дончев отбеляза, че когато говорим за образование, сегашно време не е днес, сегашно време не е и утре, сегашно време е след около десет или петнайсет години. „Ако искаме да бъдем достатъчно добри, ако искаме да гоним хоризонта на мъдростта, всичко, което правим днес, трябва да съобразяваме освен с изискванията на днешния ден, с това, което очакваме да има след десет или петнайсет години“.

Томислав Дончев пожела на всички преподаватели мъдрост, търпение и сила, за да разпространяват знания. Той се обърна и към студентите, като ги призова да овладяват професията. „България има нужда от вас. Но освен да станете професионалисти, имате една друга, дори по-голяма задача – България има нужда и от граждани, има нужда от критично мислещи умове, от лидери“.

По думите му, няма общество, което да се движи напред и да се развива без сигурни морални опори - кое е правилно и кое е неправилно, кое е истина и кое не е истина. Особено в днешния свят, където човек ако вярва в нещо, без значение дали е вярно или невярно, може да си създаде факти, които да потвърждават това, което мисли. Няма стабилно общество, което няма такива опори. Няма стабилно общество, в което никой не се съмнява в тези опори. „Уважаеми студенти, ползвайте опорите, които ние сме създали. Стъпвайте, оттласквайте се от тях, наред с това разчитам утре да се съмнявате в тях, а в други ден да измислите по-добри. Честит празник!“, каза накрая Томислав Дончев..

16

Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева отправи своя поздрав към присъстващите и пожела здраве, късмет и търпение в новите предизвикателства.

Новите професии се създават в университетите. Те изграждат не само професиите, необходими на бизнеса, но и създават умения на младите хора да се справят в постоянно променящата се работна среда както в България, така и в цяла Европа, акцентира заместник-министърът на образованието и науката и подчерта, че има една професия, която няма да изчезне в бъдеще и от нея ще има все по-голяма нужда – учителската. Карина Ангелиева поздрави новите студенти в педагогическите специалности и посочи, че те ще имат пълната подкрепа на държавата. Тя благодари на преподавателите за тяхната работа, а на студентите пожела да учат с хъс и да бъдат смели, да питат и да търсят.

26

Председателят на Студентския съвет на Алма матер Георги Гълъбов пожела на всички успешна и ползотворна работа през новата учебна година. Той посочи, че Университетът му е дал възможността да получи знание и да се докосне до най-търсената ценност днес – свободата. Свободата, която въплъщава всички онези ценности и добродетели, нужни на търсещия вярната посока по пътя към промяната на света, който го заобикаля.

„Ще излъжа, ако кажа, че тук проблеми няма, но ще е несправедливо, ако не добавя, че въпреки създалите се около тях ситуации, е намирано справедливо и разумно решение, а това е една от най-важните лекции, на които всеки трябва да присъства“, каза още Георги Гълъбов.

17

В рамките тържеството ректорът проф. дфн Анастас Герджиков представи деканите на факултетите. В края на церемонията ректорът на Софийския университет, вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова и заместник министър-председателят Томислав Дончев връчиха студентските книжки на първокурсниците, лауреати от олимпиади.

19

Репортаж на Телевизия "Алма Матер":

Празничният ден продължи с тържествено посрещане на първокурсниците във факултетите на Софийския университет.

IF_3

Историческият факултет посрещна в Аулата своите студенти с тържество, на което бяха приветствани от декана доц. д-р Тодор Попнеделев. Ректорът на Софийския университет поздрави академичната общност на факултета и връчи Почетен знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на проф. д-р Ирина Колева.

IF_4
JF-1

В емблематичната 272-ра зала бе открита академичната учебна година на Юридическия факултет. Деканът проф. Сашо Пенов поздрави студентите, а по традиция издателствата „Сиби“ и „Сиела“ посрещнаха първокурсниците с подаръци.

FMI
fmi2

Тържественото откриване на учебната година във Факултета по математика и информатика се проведе пред сградата на факултета. Студентите бяха приветствани от ректора на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков, заместник-министъра на образованието и науката Карина Ангелиева, декана на факултета доц. Първан Първанов, директора на Института по математика и информатика към БАН акад. Веселин Дренски, изпълнителния директор на „Мусала Софт“ Делян Лилов, Боян Ангелов от фирма Nemetschek, изпълнителния директор на фирма SAP Labs Bulgaria Радослав Николов, главния финансов директор на групата на Алианц България Холдинг Павлин Петков, управляващия директор на Vmware Bulgaria Диана Стефанова и председателя на факултетния Студентски съвет Георги Стаменов.

BF-1
BF2

55-тата учебна година във Биологическия факултет бе открита от ректора на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков и декана доц. Стоян Шишков. Ректорът връчи книжките на първокурсниците от всяка специалност, приети с най-висок бал.

B-2

След официалното откриване на новата академична година първокурсниците от Богословския факултет получиха своите книжки от декана проф. Александър Омарчевски.

GGF

Геолого-географският факултет започна учебната година с водосвет, а първокурсниците бяха поздравени от декана проф. Филип Мачев.

FHF-2

Факултетът по химия и фармация посрещна 91 първокурсници в химическите специалности и 81 първокурсници в специалност „Фармация“. Тържеството се състоя в 130-та аудитория във факултета, където деканът акад. Петър Кралчевски откри учебната година с тържествено слово.

FNOI

Откриването на академичната година в наскоро преименувания Факултет по науки за образованието и изкуствата също премина с тържествено посрещане на първокурсниците, избрали да учат в предлаганите 12 специалности във факултета. Те бяха приветствани от декана проф. Божидар Ангелов.

FSLF

В 148 зала в Ректората бе открита и годината за Факултета по славянски филологии, където деканът доц. д-р Бойко Пенчев и деканското ръководство посрещнаха своите първокурсници. Най-младите колеги бяха приветствани и от заместник-ректора на Софийския университет проф. Ренета Божанкова, която е член на академичния състав на факултета.

FF

В 65-та аудитория бе първата среща на първокурсниците от Философския факултет с техните преподаватели и колеги. Те бяха приветствани от декана проф. д-р Димитър Денков.

FP

Деканът на Факултета по педагогика проф. Бончо Господинов също посрещна с тържествено приветствие и даде своите напътствия на студентите, прекрачили за първи път прага на факултета.

StF

В Аулата в Ректората се проведе и тържественото откриване на учебната година на Стопанския факултет, където студентите бяха приветствани от декана доц. Теодор Седларски.

FKNF
FKNF-A2

Факултетът по класически и нови филологии проведе своето тържество по повод откриването на учебната година в 292-ра аудитория в Ректората, а след това първокурсниците от отделните специалности се срещнаха със своите ръководители. Учебната година на новата бакалавърска специалност „Африканистика“ бе открита официално от декана на проф. д-р Мадлен Данова в присъствието на функционалния ректор на Университета проф. д-р Мария Стойчева, проф. д-р Луи Менди от Университет „Шейх Анта Диоп“ в Дакар, Сенегал, студенти и преподаватели в специалността.

FZF

Бъдещите специалисти в областта на физическите науки започнаха учебната година в зала А205 във Физическия факултет. Деканът на факултета проф. дфн Александър Драйшу пожела на студентите успешна година.

fjmk

сн. Антоан Божинов

Първокурсниците от Факултета по журналистика и масова комуникация бяха поздравени от декана доц. Теодора Петрова. Тази учебна година факултетът посрещна и студентите от първи курс на новата специалност "Комуникационен мениджмънт".