Начало / Новини / Новини и събития / Акад. Петър Кралчевски получи наградата „Питагор“ за цялостен принос в развитието на науката

   
Акад. Петър Кралчевски получи наградата „Питагор“ за цялостен принос в развитието на науката

Софийският университет „Св. Климент Охридски” получи наградата за научна организация с най-висок брой научни резултати през изминалата година съгласно данните от Web of Science. Възпитаникът на Физическия факултет проф. Теньо Попминчев получи специалната награда „Питагор“ за значим принос на български учен, работещ в чужбина.

Министерството на образованието и науката от 2009 г. връчва ежегодни награди за наука "Питагор" на български учени и научни колективи със съществен принос за развитието на науката.

Деканът на Факултета по химия и фармация акад. проф. дн Петър Кралчевски получи голямата награда „Питагор“ за цялостен принос в развитието на науката. Престижното отличие му бе връчено от вицепремиера и министъра на образованието и науката Меглена Кунева. Отличието е за постижения в областта на физико-химията и науката за колоидите.

Pitagor_19_05_16.doc

Министър Кунева връчи специалната награда „Питагор“ за значим принос на български учен, работещ в чужбина на възпитаника на Физическия факултет на Софийския университет проф. Теньо Попминчев, доктор по физика, водещ експерт в областите на атосекундната квантова физика и екстремалната нелинейна оптика.

1-2

За втора поредна година бяха връчени награди за високи научни резултати от партньорите на България в наукометрията – научното издателство „Елзевир“ и „Томсън Ройтерс“. Софийският университет „Св. Кл. Охридски“ получи наградата за научна организация с най-висок брой научни резултати през изминалата година съгласно данните от Web of Science.

1-3

Миналата година, на церемонията по връчването на наградите "Питагор" 2015 г. Университетът бе отличен с наградата „СайВал" (SciVal) на „Елзевир“ за най-високо качество на научната продукция.

Снимки: Пресцентър на МОН

1-4