Начало / Новини / Новини и събития / Абсолвентите от випуск 2016 на Факултета по педагогика получиха дипломите си за висше образование

   
Абсолвентите от випуск 2016 на Факултета по педагогика получиха дипломите си за висше образование

На тържествена церемония в Аулата 200 бакалаври и магистри от Факултета по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях 80 са с отличен успех.

Проф. д-р Ренета Божанкова, заместник-ректор на Софийския университет, откри церемонията и поднесе приветствие към абсолвентите от свое име и от името на ректора проф. дфн Анастас Герджиков. Проф. Божанкова поздрави всички с техния успех – завършването на висшето им образование, което означава още една стъпка напред в живота, който се е отворил пред тях. Заместник-ректорът отбеляза, че до днес много години наред са се учили, а оттук нататък пред тях стои дело за цял живот – да учат другите. Проф. Божанкова призова абсолвентите да го правят с радост, с посвещаване на това занятие, но и на мисията, която има учителят, човекът, който се е посветил на другите.

7

Проф. Божанкова поздрави и родителите, без чиято подкрепа абсолвентите нямаше да постигнат своите високи успехи. Тя се обърна и към преподавателите, които в този празничен ден имат огромното удоволствие да видят своите пораснали студенти в залата. Проф. Божанкова пожела на всички тази среща в Аулата да не бъде последна, да продължат образованието си в следващите образователни степени и да носят с гордост името на завършили Софийския университет „Св. Климент Охридски“. С пожеланието винаги да помнят своята Алма матер проф. Божанкова обяви випуск 2016 г. на Факултета по педагогика за завършил.

2

Деканът на Факултета по педагогика проф. д-р Бончо Господинов приветства абсолвентите, техните преподаватели, родители и гости и заяви, че всяка година по това време, както и всички останали факултети, Факултетът по педагогика се разделя с част от себе си, а преди около два месеца е придобил част от себе си. И така всяка есен – едни идват и остават, други си тръгват. Деканът подчерта обаче, че випускът, който завършва, не престава да бъде част от факултета: „Вие винаги ще бъдете част от Факултета по педагогика и не забравяйте това! Ние винаги ще се опитаме да ви съдействаме, да ви дадем съвет, да потърсим помощ. Защото тези, които днес ще излязат с диплома от тук, са достатъчно квалифицирани, за да могат да отидат там, накъдето са тръгнали – да помагат. Да помагат на онези, които трябва да се научат как да влизат в света. Да помагат на онези, които, навлезли в света, не могат сами да се ориентират в него. Това е мисията на специалностите в нашия факултет. Да работят с хора и за хора, да помагат и да бъдат човеци. И да помагат на другите да станат такива“.

1

Проф. Господинов заяви още, че учител, работещ в сферата на образованието, било то формално или неформално или социален работник, който не възприема своята професия като мисия, очевидно е сгрешил пътечката, по която е тръгнал. „Аз съм сигурен, че всички вие днес тук, облечени в тоги, не сте сгрешили в своята пътечка. Абсолютно съм убеден, че вие ще продължавате да утвърждавате нашето доверие към вас“.

Проф. Господинов отправи апел към абсолвентите, когато по пътя си се сблъскат с неща, които не харесват, да не се примиряват, а да се опитат да ги променят. По този повод той разказа една притча за морската звезда. Мъдрец, разхождайки се една сутрин по брега на океана, видял млад човек да събира морски звезди от пясъка и да ги пуска във водата. На въпроса защо прави това, младият човек отвърнал, че слънцето изгрява и започва отливът и ако не върне морските звезди в океана, те ще умрат. Мъдрецът отвърнал: „Но, млади момко, този бряг е много дълъг и целият е покрит с морски звезди. Ти нищо не можеш да промениш.“ Младежът го изслушал учтиво, после се навел, вдигнал поредната морска звезда от пясъка, хвърлил я в океана и отговорил: „За тази вече промених“.

6

Деканът на Факултета по педагогика заяви, че промяната вероятно започва с малките неща: “И колкото по-малки неща променяме, толкова по-лесно ще се случат големите промени, които всеки един от нас лелее да направи. Не сам, а заедно с другите – с онези, с които работи, заедно с онези, за които работи. Промяната е нещо, което трябва да извършваме ние, а не да чакаме да дойде сама“.

В края на приветствието си проф. Господинов призова най-младите си колеги да не чакат, а да променят със знанието си, с моженето си, с човещината си и да не забравят, че са част от Факултета по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

3

Поздрав от името на абсолвентите отправи Десислава Иванова. Тя отбеляза, че заедно със своите колеги през изминалите години са се научили на отношение към живота. Независимо от това, че някои са приемали изминалите години като усилие и всяка сесия за тях е била чудовищно усилие на волята, за да преодолеят себе си, година след година са трупали знания, умения, много хубави спомени и верни приятелства.

Десислава Иванова благодари на преподавателите във Факултета по педагогика, които са им дали тласък, за да станат знаещи и можещи специалисти и отговорни хора. На колегите си пожела да се борят за собствения си авторитет и престиж, но също така и за просперитета на професията, защото именно те могат да променят света. Пожела им да мечтаят, да дерзаят, да не спират да преодоляват трудностите: „На добър път, изградете се като верни специалисти и докажете себе си“.

4
5