Начало / Новини / Новини и събития / Абсолвентите от випуск 2016 г. на Факултета по математика и информатика се дипломираха

   
Абсолвентите от випуск 2016 г. на Факултета по математика и информатика се дипломираха

330 бакалаври и магистри, възпитаници на Факултета по математика и информатика на Софийския университет, получиха дипломите си за завършено висше образование. 39 са завършилите с отличен успех, от тях 7 са пълни отличници.

Церемонията по връчване на дипломите на випуска се проведе в Аулата и започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите от шуменското село Хитрино.

Деканът на факултета доц. д-р. Евгения Великова заяви пред препълнената Аула, че е изключително горда да види пред себе си толкова познати лица, които са на финала на обучението си във Факултета по математика и информатика. Тя заяви обаче, че това не е абсолютният финал на обучение на абсолвентите, защото оттук нататък те трябва да продължат да се развиват, да се учат, да се борят да реализират мечтите си.

1

„През изминалите години ние се постарахме да ви сътворим много препятствия: изпити, тестове, контролни, и всякакви други с едничката цел да израснете уверени, можещи, знаещи“, заяви деканът на Факултета по математика и информатика и отправи напътствие към най-младите си колеги да мечтаят, да се опитат да реализират мечтата си и им пожела на добър път.

3

Заместник-ректорът на Университета чл.-кор. проф. дфзн Николай Витанов приветства абсолвентите, техните близки и гости от свое име и от името на ректорското ръководство. Той заяви, че най-приятното изживяване за един преподавател е да види своите студенти пораснали и помъдрели. Проф. Витанов изрази увереността си, че времето ще заличи трудностите, пред които са били изправени по време на обучението си, но пък ще останат хубавите спомени и многобройните приятелства.

4

Заместник-ректорът припомни, че Алма матер е най-доброто място в България за придобиване на сериозна квалификация и подготовка в областите, които абсолвентите са избрали за своя професия. Той заяви, че за Университета е повод за гордост, че в Националната рейтингова система на висшите училища заема първите места в почти всички професионални направления, в които обучава студенти – включително направленията математика и информатика. Проф. Витанов подчерта, че благодарение на усилията както на преподавателите, така и на студентите, през тази година Софийският университет се изкачил и в световните класации.

5

Заместник-ректорът пожела на абсолвентите да намерят удовлетворяваща ги работа, такава, каквато заслужават и отговаря на възможностите, желание и амбициите им и която да им създаде усещане за пълноценно изживян живот.

„Помнете наученото от вашите преподаватели – то е безценно. Носете го в сърцата и умовете си и го развивайте и умножавайте!“, призова абсолвентите проф. Витанов и обяви випуск 2016 г. на Факултета по математика и информатика на Софийския университет за завършил.

6

Отличничката на випуска в образователно-квалификационна степен „бакалавър“ Ксения Цочева поздрави колегите си със завършването на този важен етап от живота на всеки амбициозен млад човек. Тя отбеляза, че това не е край, а начало, необходимо, но недостатъчно условие за успех. По думите й, всички те имат възможността да бъдат бъдещето, да градят и усъвършенстват предстоящото. Имат образование, основа, възможност, дадена им от Факултета по математика и информатика, те са тези, които трябва да направят промяната, възхода, развитието и растежа. Бъдещето е неясно, несигурно и плашещо, но подлежи на моделиране и изграждане, а именно те имат шанса да бъдат фактор в обществото с амбиция и борбеност да направят бъдещето такова, каквото мечтаят да бъде, каза Ксения Цочева.

2

Тя благодари, че е срещнала стойностни хора, които са я обнадеждили и мотивирали. Благодари за споделения опит и получените знания. Призова всички свои колеги да са осъществени личности, лидери, които да покажат, че в България има потенциал и талант, който заслужава да бъде оценен. „Нека избягаме с всички сили от посредственото и да използваме полученото като градим материал за нещо истински ценно и възвишено – да бъдем“, каза в заключение Ксения Цочева.

7

Момчил Хардалов, отличник в образователно-квалификационна степен „магистър“, също поздрави колегите си за успешното им завършване. Той припомни историите на Стив Джобс, Марк Зукърбърг, Бил Гейтс и други известни личности, някои от които не са завършили университет, но са се възползвали максимално от възможностите, които той им е дал – да открият своите интереси и да ги развият, да се запознаят с различни хора и да обменят идеи.

Момчил Хардалов отбеляза, че благодарение на знанията, които е получил в Софийския университет, е сменил изцяло фокуса на работата си и открил нови интереси. Той посочи своите основни принципи, в които вярва и призова колегите си винаги да дават най-доброто от себе си, да преодоляват желанието да минат по прекия път, да продължат да учат и да се развиват.

Момчил Хардалов пожела успех на колегите си и завърши приветствието си с цитат от Стив Джобс: “Вашата работата ще запълва голяма част от живота ви и единственият начин да бъдете наистина доволни, е да правите това, което смятате за страхотна работа. И единственият начин се справяте страхотно е да обичате това, което правите. Ако още не сте го открили, продължавайте да търсите“.

8
9
13