Начало / Новини / Новини и събития / 25 години специалност „Публична администрация“ в Софийския университет

   
25 години специалност „Публична администрация“ в Софийския университет

Академичната общност на специалност „Публична администрация“ на Философския факултет на Софийския университет отбеляза своята 25-годишнина с тържество в Аулата на университета.

На събитието присъстваха заместник-ректорите на Софийския университет доц. Анета Антонова и проф. Мария Стойчева, деканът на Философския факултет проф. Соня Карабельова, посланикът на Великобритания у нас Роб Диксън, декани на други факултети на Алма матер, проф. Иван Лалов, по време на чието ръководство е поставено началото на специалност „Публична администрация“, преподаватели, студенти и гости.

1

Ръководителят на Катедра „Публична администрация“ доц. Албена Танева откри събитието и отбеляза, че всеки, който е дошъл на тържеството, има някакво отношение към онова, което наричаме „Публична администрация“ в Софийския университет. „Без студентите няма смисъл бъдещето, защото образованието е най-стратегическият сектор. Какво ще бъде по-нататък зависи от това, което правим сега“, посочи доц. Танева.

5

Тя благодари на партньорите от различни институции за успешната работа през годините и посочи, че за преподавателите в специалността работата им в университета е техният живот, че те преподават не просто знания, а събуждат любопитство и създават кураж за начина, по който всяко следващо поколение да не се страхува да бъде себе си. В заключение тя благодари на ректорското и деканското ръководство за подкрепата.

8

Проф. Анета Антонова поздрави академичната общност на специалност „Публична администрация“ по повод 25-годишнината от името на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. В поздравителния адрес се посочва, че макар да е сравнително млада специалност, тя вече е изградила изключителен авторитет и е постигнала своите големи успехи, а преподавателите в нея с висок професионализъм и с много ентусиазъм са допринесли за издигането на авторитета на Университета.

2

„Поздравявам Ви и за годишната награда „Лиляна Данева – Бризби“ за студентско научно есе в областта на публичната администрация, която връчвате всяка година. Това е един прекрасен пример как можем да стимулираме студентите да бъдат креативни и мислещи“, се казва още в адреса. В заключение проф. Герджиков пожелава на студентите да черпят с пълни шепи знания от своите преподаватели, да се възползват от всяка възможност за развитие, която Университетът им дава, да не губят любопитството и да не спират да се развиват и да търсят нови хоризонти.

9

Посланикът на Великобритания у нас г-н Роб Диксън благодари за поканата да бъде част от това тържество и поздрави с празника цялата академична общност на специалността, нейните настоящи и бивши студенти. В изказването си той изтъкна важността и значението на добре развита и подготвена с отлични специалисти публична администрация за формиране на ефективен публичен сектор. Посланикът поздрави специалността за първите 25 години, пожела на всички много успехи и отбеляза, че очаква с нетърпение следващите 25 години.

11

Събитието продължи с награждаване на участниците в конкурса „Лиляна Данева – Бризби“ за студентско научно есе в областта на публичната администрация. Джон Бризби изрази вълнението си за поредна година да участва в празника и да бъде свързан със специалност „Публична администрация“ и връчи наградата на студентката от първи курс Мими Шишкова-Петрова. Тя благодари за отличието и посочи, че търсенето на истината в един състезателен формат е най-вдъхновяващият начин за хората да се ангажират с теми, с които още не са се сблъсквали практически и да поставят своите виждания на едно изпитание.

10

Всички участници в конкурса получиха грамоти за участие.

3

В рамките на тържеството студентите от първи, втори, трети и четвърти курс в специалността разказаха как е преминала последната им академична година, за веселите моменти и с какви трудности и предизвикателства са се справили.

По време на празника присъстващите имаха възможност да чуят няколко музикални изпълнения на студенти от Катедра „Музика“ на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет.

7