Начало / Новини / Новини и събития / “1989: Годината, в която Европа се завърна към себе си” - изложба на американския фотограф Едуард Серота

   
“1989: Годината, в която Европа се завърна към себе си” - изложба на американския фотограф Едуард Серота

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в присъствието на ректора проф. дфн. Анастас Герджиков и посланика на САЩ г-жа Херо Мустафа бе открита изложбата “1989: Годината, в която Европа се завърна към себе си”. Фотографиите са дело на Едуард Серота - американец, заселил се през 1988-1990 г. в Будапеща. Експозицията може да бъде разгледана до 24 ноември 2019 г.

Изложбата е представена в София от Centropa.org в партньорство с Българското фотографско сдружение и Културния център на Софийския университет и с любезната подкрепа на Посолството на САЩ в България.

96-1

Ректорът на Алма матер проф. дфн Анастас Герджиков отбеляза, че за Софийския университет е чест да бъде домакин на тази изложба и посочи, че годишно в Университета се провеждат над 1000 събития, но това събитие е особено емоционално и то особено за хората от неговото поколение. „1989 г. беше наистина преломна в нашия живот. В много страни, в Чехословакия, Полша, Унгария, а след това в Източна Германия, България и Румъния се случиха събития, които ни върнаха свободата“, отбеляза ректорът и посочи, че всеки, който е участвал в събитията в България, отразени на снимките, се вълнува, когато ги види. Той посочи, че по това време е бил в Източен Берлин и е присъствал на отварянето на стената и обединяването на германския народ: „Наистина присъствахме на събития, за които още тогава знаехме, че са част от историята“.

93

Той благодари на всички, помогнали за организирането на събитието, на представителите на американското посолство и най-вече на автора на изложбата и на Културния център на Софийския университет, който е изключително активен и отваря Алма матер към българското общество.

97

Посланикът на САЩ у нас г-жа Херо Мустафа отправи своята благодарност към ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков и Едуард Серота, на колегите от австрийското и германското посолство, на Борис Мисирков и продуцентска компания АГИТПРОП, на членовете на Българското фотографско сдружение.

95

Посланикът изрази радостта си да приветства всички с „Добре дошли“ на тази изложба, плод на партньорството между посолството на САЩ и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По думите й, през 1980 г. Едуард Серота решава да поеме по нов път като фотограф и журналист и започва да пътува през страните от тогавашния Варшавски договор и през 1988 г. отива в Будапеща, посвещава се на документирането на живота на еврейските общности. През този период се случват много забележителни събития и снимките, които са представени на изложбата, разказват за тях. Изложбата включва снимки от Източна Европа и снимки, направени в България. „Преди 30 г. свободата разби преградите към Източна Европа. През следващите две години много от комунистическите режими, оцелели десетилетия, паднаха. Включително и тук, в България“, посочи посланикът и допълни, че Централна и Източна Европа са изминали много дълъг път от тази нощ преди 30 г. и днес са по-свободни, по-проспериращи и по-сигурни.

94

В лицето на САЩ народите от Централна и Източна Европа имат приятел, съюзник и партньор, каза още г-жа Херо Мустафа. Тя изтъкна, че партньорството е изградено върху ценностите на свободата, демокрацията и независимостта и това партньорство никога не е било по-силно от днес: „Снимките на Едуард Серота ни напомнят, че нещата не винаги са били такива, каквито са днес и не бива да приемаме свободата за даденост“.

11

Г-жа Херо Мустафа изрази надеждата си, че изложбата ще предизвика личните спомени на присъстващите и ще могат да поговорят с близките си за тези спомени. Целта е не само да си спомним миналото, а и да оценим нещата днес.

Едуард Серота изрази задоволството си, че изложбата е представена в Софийския университет. Той благодари на посолството на САЩ за подкрепата и помощта в реализирането на изложбата.

98

Серота припомни първото си посещение в България през декември 1985 г., когато е прекарал една седмица в София и Пловдив и си е обещал никога повече да не се върне, но след това се е връщал повече от 40 пъти. Едно от нещата, които най-много му харесва, е да вижда забележителните промени в България през годините. По думите му, въпреки трудностите, българите знаят как да продължат по пътя си напред към по-добро, открити са към света и това е прекрасно.

Serotta 02

Едуард Серота напуска дома си в Атланта, Джорджия, за да документира живота на еврейските общности в Централна Европа. До този момент той никога не е снимал революции, нито манифестации, нито престрелки, нито пък ги е търсил. От фотографиите в тази изложба става ясно, че в крайна сметка те сами са го намерили.

14

В изложбата, спонсорирана от посолството на САЩ в София, могат да бъдат видени негови кадри от България, Румъния, Източна Германия, Полша, Чехословакия и Унгария преди и след преломната 1989 г.

Изложбата съдържа въвеждащ панел и шест отделни пана, посветени на всяка от тези държави. От едната им страна са показани снимки и спомени на Серота от времето преди промяната, а от другата - текстове и кадри от първите години след падането на Берлинската стена.

100

Едуард Серота е роден в Савана, Джорджия, през 1949 г. Като фотограф е работил за списание “Тайм”, “Гардиан”, “Вашингтон Поуст”, “Ройтерс”, “Обзървър”, “Ди Цайт” и “Зюддойче Цайтунг”. Работил е като журналист за вестниците “Вашингтон Поуст”, “Лос Анджелис Таймс”, “Чикаго Трибюн”, “Ха Арец”, “ “Ди Цайт” и “Таблет”. Негови фотографии се намират в постоянните колекции на известни музеи в Северна Америка, Европа и Израел.

В периода 1991-1996 г. Серота издава три книги за живота на евреите от Централна Европа. Между 1997 и 1999 г. снима четири филма за “Ей Би Си Нюз Найтлайн”. През 2000 г. основава Centropa.org - еврейски исторически институт, който работи в тясно сътрудничество със студио “Агитпроп” от България и с Българско фотографско сдружение.

От 1988 г. Едуард Серота живее в Европа - първо в Будапеща и Берлин, а от 1997 г. насам във Виена.

13
15

Преди откриването на изложбата ректорът на Софийския университет и посланикът на САЩ проведоха кратка среща.

99-1

Репортаж на Телевизия "Алма Матер":