Начало / Новини / Новини и събития / 104 студенти получиха стипендии "Роберт и Нели Гипсън"

   
104 студенти получиха стипендии "Роберт и Нели Гипсън"

Проф. Платиканов

За 13-­а поредна година Фондация „Св. Св. Кирил и Методий” връчи стипендии по програмата „Стипендии на Роберт и Нели Гипсън”. Церемонията по награждаването се проведе в Театралната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Международната фондация „Св. св. Кирил и Методий“ в сътрудничество с Американската фондация за България със седалище в Ню Йорк тази академична година връчи 104 стипендии на студенти с високи академични постижения, чиито семейства имат ниски материални възможности. Средствата са осигурени по волята на дарителите семейство Нели и Робърт Гипсън.

55

На церемонията присъстваха президентът на Република България Росен Плевнелиев, ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков, президентът на Международната фондация ”Св. Св. Кирил и Методий” проф. Димо Платиканов, ректорът на Университета за национално и световно стопанство проф. Стати Статев, ректорът на Техническия университет проф. Георги Михов, д-р Ирена Димитрова, дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ към Столична община, представители на Администрацията на президента, Министерството на образованието и науката, Американската фондация за България и други. Гости бяха и голяма част от стипендиантите от предишните години.

Церемонията бе открита от проф. Димо Платиканов, който приветства присъстващите и заяви, че програмата „Стипендии на Роберт и Нели Гипсън” е една от важните програми на Международната фондация ”Св. Св. Кирил и Методий”. „Тази програма е уникална, защото пари, които идват от чужбина, са предназначени за български студенти, за да учат в български университети“ – каза още проф. Платиканов.

Критерият за даване на стипендиите е зададен от самия Роберт Гипсън – висок академичен успех и ниски доходи на семейството на стипендианта.

2

Проф. Платиканов припомни, че само преди три месеца Роберт Гипсън получи от президента на Република България ордена „Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен. По този начин българската държава отличи Роберт Гипсън за неговата многогодишна спонсорска дейност в полза на българското образование, на българската наука и култура.

14

Президентът на Република България Росен Плевнелиев изрази убеждението си, че няма голяма и малка благотворителност: „Щедростта не може да бъде измерена и подредена по значимост. Всеки дарителски акт е животворен и далновиден. Така се създава едно по-устойчиво бъдеще, укрепва се общността, възпитават се доброта, доверие и най-важните човешки ценности.

Президентът Плевнелиев припомни, че сред най-блестящите примери в българската история за дарителство, за човеколюбие, за подадена ръка към бъдещето е делото на братята Евлоги и Христо Георгиеви, далновидно избрали да подпомогнат именно образованието и затова няма по-подходящо място, където да бъдат връчени стипендиите, от Софийския университет.

5

Държавният глава подчерта още, че талантът на младите хора на България е най-ценният ни ресурс, който трябва да се разкрива, подпомага и насърчава. Те трябва да получат шанс да продължат образованието си и да започнат с повече увереност своя професионален път. Той поздрави стипендиантите и им пожела успех, както и да продължат делото на Гипсън.

Росен Плевнелиев връчи стипендиите на част от пълните отличници сред стипендиантите.

15

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков заяви, че всеки път му е приятно да участва в церемонията по връчването на стипендиите Гипсън и още повече Университетът да е неин домакин. Той благодари на ръководствата на двете фондации, както и на семейство Гипсън за помощта, която оказват.

12

Проф. Герджиков сподели, че е свързан с Фондацията „Св. Св. Кирил и Методий“ като неин стипендиант и затова искрено благодари на всички, които някога са помагали.

Ректорът на Университета по национално и световно стопанство проф. Стати Статев изрази изключителното си задоволство, че присъства на церемонията. Той заяви, че не се чувства гост в Софийския университет, а се завръща в собствения си дом и припомни, че това е така, защото двата университета имат общи корени.

4

Проф. Статев пожела благородното дело да продължи и напред, за да може младите хора да се окрилят от помощта, която получават, като подчерта, че това не е само финансова подкрепа за тяхното развитие. Това ще остави у тях дълбоката следа на благородството, взаимопомощта и дарителството, които те също да раздават щедро.

Ректорът на Техническия университет проф. Георги Михов заяви, че иска да се поклони пред делото на семейство Гипсън, както и на стипендиатите, които заслужиха своите стипендии. Той ги призова да запомнят това дело, да го умножат и да го разпространяват.

17

Д-р Ирена Димитрова, дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ към Столична община, поздрави от името на Йорданка Фандъкова. Поднесен бе поздрав и от името на Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието, София-град.

От учредяването на стипендията досега са подпомогнати над 1 150 студенти. Общата сума, предоставена от дарителите семейство Гипсън до края на изминалата учебна година, е 1 565 234 лева. По волята на дарителите стипендията е за пълния курс на обучение до завършване на бакалавърска степен. За специалностите „Право“ и „Медицина“ дарителите осигуряват средства за пълния курс на обучение. Размерът на стипендията за тази академична година е 2 000 лева.

22

Началото на тази инициатива е поставено през 2004 г., когато американският филантроп и дарител Роберт Гипсън и неговата съпруга Нели Гипсън пристигат в България с желание да помогнат в областта на образованието. Инициативата стартира от Нели Лозанова, която е омъжена за Робърт Гипсън, бизнесмен и човек със специално отношение към младите хора и тяхното образование. За да завърши своето образование, като студент Гипсън е получил подкрепата на частни дарители и никога не забравя значението на този жест.