Начало / Новини / Конкурси / Конкурси за студенти / Архив / КОНКУРС ЗА СТУДЕНТСКО ЕСЕ на тема: "България в Европейския съюз: десет години по-късно"

   

Срок за изпращане на студентските есета: 19 март 2017 г.

 

 

Представителството на Европейската комисия в България

в сътрудничество с

Институт за икономическа политика

организират КОНКУРС ЗА СТУДЕНТСКО ЕСЕ на тема:

България в Европейския съюз: десет години по-късно

 

На 1 януари 2017 г. се навършиха десет години от присъединяването на България към Европейския съюз (ЕС) – подходящ момент за оценка какво влияние има членството на страната върху нейното общество и икономика, но също така и да се потърси отговор на въпроса с какво България допринася за развитието и многообразието на ЕС.

В годината, когато ЕС отбелязва шестдесетата годишнината от подписването на Римските договори, а България се подготвя да поеме за първи път ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз в началото на 2018 г., е и време да се опитаме да си представим как ще изглеждат следващите десет години от членството на България в Европейския съюз.

Критерии за участие в конкурса:

  • В конкурса участие могат да вземат български граждани, които се обучават във висше учебно заведение в България или в чужбина и са на възраст до 29 години.

Изисквания към есето:

  • Есето трябва да е на български език и да не надвишава 1500 думи.
  • Участниците в конкурса носят отговорност за авторството на представените есета. Авторът трябва да изразява свое лично мнение по поставения въпрос.

Краен срок:

Крайният срок за изпращане на студентските есета е 19 март 2017 г. Есета, подадени след тази дата, няма да бъдат разгледани от журито.

Оценяване на есетата:

Есетата, получени в рамките на конкурса, ще бъдат оценени от независима тричленна комисия от доказани експерти по европейски въпроси, като анонимността на авторите по време на оценяването е гарантирана.

При оценка на есетата комисията ще се ръководи от следните критерии:

  • придържане към темата на конкурса;
  • оригиналност на идеята;
  • яснота на структурата и аргументацията;
  • релевантност на направените заключения.

 

За участие в конкурса: моля да изпратите своето есе, като попълните формуляра за кандидатстване, достъпен на следния адрес: https://goo.gl/lH925o.

След прецизна оценка от страна на тричленната комисия, ще бъдат отличени трите най-добри есета, а авторите им ще бъдат наградени с пътуване до Брюксел и посещение на Европейските институции!

Отличените есета ще бъдат публикувани на страниците на Представителството на Европейската комисия в България и Институт за икономическа политика.

За повече информация и въпроси относно конкурса можете да пишете на ел. поща: epi@epi-bg.org