Начало / Новини / Календар / Започва Шестдесет и първият Летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти

Учебна база на Българския червен кръст в с. Лозен

От 14 юли до 3 август 2024 г. в учебната база на Българския червен кръст в с. Лозен ще се проведе традиционният Летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти. В неговото шестдесет и първо издание ще се обучават около 80 студенти, преподаватели и преводачи от Европа и Азия.

Програмата предвижда изучаване на практически български език, теоретични семинари по български език и превод и българска литература и културна антропология, а също така и факултативно разучаване на български народни песни и танци.

Участниците в Семинара ще посетят Националния исторически музей, Витоша, Рилския манастир и Пловдив.

Летният семинар по Българистика за чуждестранни българисти и слависти е сред най-старите институции на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е основан през 1962 г. и досега в него са се обучавали над 6000 студенти и преподаватели от различни университети на Европа, Азия и Америка. Голяма част от участниците в Семинара са достигнали реализация като професори, преподаватели, изследователи, преводачи, журналисти и дипломати и са станали неформални посланици на нашата страна.

Първоначално замислен като форум за усъвършенстване на българистичните умения на задгранични студенти и преподаватели, Семинарът постепенно разширява периметъра на участниците. През последните години в Летния семинар се обучават и преводачи и слависти, на които българистиката не е първа специалност, наши сънародници, родени и израснали в Бесарабия, Молдова, Западните покрайнини или в други по-отдалечени от родината ни региони с компактно българско население, както и деца или внуци на български емигранти в Западна Европа и Америка.

Семинарът се провежда с финансовата подкрепа на Министерството на образованието и науката на Република България и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Цялостната подготовка, организация и провеждане на Семинара са поверени на Факултета по славянски филологии на Софийския университет.

ПРОГРАМА